Diamantairs willen met propere handen werken

De Antwerpse diamantairs hebben niets te maken met de burgeroorlog in Angola. Ze zijn aanhoudende insinuaties in die richting beu. Een speciale werkgroep onder leiding van geoloog-gemmoloog Mark Van Bockstael zal doelgerichte controles uitvoeren naar eventueel

ruw

dat zou afkomstig zijn van Unita, de Angolese rebellenbeweging van Jonas Savimbi.

Marc Balduyck

BR>De burgeroorlog in Angola heeft al vele duizenden doden geëist. Nogal wat ngo's (niet-gouvernementele organisaties) blijven herhalen dat rebellenleider Savimbi zijn oorlogsmachine financiert met diamanten. Het ruw zou dan onvermijdelijk via Antwerpen verhandeld worden. 80% van alle ruwe diamant passeert via de Scheldestad.

De Antwerpse diamantairs willen niet meegezogen worden in een draaikolk van illegaliteit. De UNO heeft een algemeen handelsembargo uitgesproken tegen transacties met Unita. Vermoed wordt dat Unita zijn ruw naar buurlanden als Zambia en Namibië transfereert. Wapens zouden aangekocht worden met ruw in OekraIne.

"Wij willen alle sporen in die richting nagaan", zegt directeur-generaal van de Hoge Raad Peter Meeus. "Een speciale task-force zal onderzoeken hoe we ruw van Unita gemmologisch kunnen herkennen. Via Buitenlandse Zaken benaderen we overzeese regeringen die ons garanties moeten geven dat het geëxporteerde ruw niet afkomstig is van Unita."

Antwerpen durft de problematiek aan de andere kant ook relativeren. "Ruw uit Angola vertegenwoordigt slechts 1% van het totaal bij ons verhandelde volume. Maar wij willen er zeker van zijn dat wij propere handen hebben," aldus Meeus.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER