Fietsenproducent Mondia gaat in vereffening

Fietsenproducent Marcel Geurts Industries (MGI), bekend van het merk Mondia, gaat in vereffening. Maar volgens bedrijfsleider Van Asch is er al een kandidaat-overnemer. Die heeft een bod gedaan dat alvast door de bank is aanvaard.

Guido Cloostermans, Dirk Billion

BR>De overname zou binnen de drie weken afgerond kunnen zijn. De identiteit van de overnemer is niet bekend gemaakt. Naar verluidt gaat het om financiers rond de Nederlandse groep Van der Leegte. Die mikken op een jaarlijkse productie van 200.000 fietsen, en zouden zwaar willen investeren zonder te hakken in het personeelsbestand. Bij MGI werken 185 mensen.

Door in vereffening te gaan kan het bedrijf verder werken om de schulden te betalen. Bovendien kon daardoor de overname vrij snel gaan. Naar verluidt zou MGI voor ruim 350 miljoen frank aan verliezen hebben opgestapeld. De afgelopen jaren heeft het bedrijf voortdurend verlies geboekt.

De moeilijkheden van MGI zijn niet nieuw. Het bedrijf werd in 1994 opgericht als familiebedrijf met alle aandelen in het bezit van de voormalig fietsenmaker Marcel Geurts. In 1995 werd de fabriek getroffen door een brand en terug opgebouwd. De plannen waren ambitieus. Geurts wou met zijn bedrijf in de Europese top drie en bouwde een fabriek die 350.000 fietsen per jaar zou produceren. Maar inmiddels is de fietsenmarkt en -productie in elkaar gestort. In 1997 werd nog een verlies van 100 miljoen frank geïncasseerd.

Van der Leegte is een grote Nederlandse groep die meer dan 4.000 werknemers telt en goed is voor een omzet van ruim 22 miljard frank. De groep bestaat momenteel uit ruim 50 werkmaatschappijen. Vorig jaar werd een nettowinst gerealiseerd van 900 miljoen frank. Het personeelsbestand verdubbelde sinds 1995. Van der Leegte is onder meer actief in de metaalverwerking, busbouw (onder meer de Belgische groep Jonckheere), computers en kunststoffen.

Nu in het nieuws