Belgische hamster moet Nederlandse collega redden

Het Nederlandse ministerie van Landbouw moet zo spoedig mogelijk Belgische of Duitse hamsters importeren om het voortbestaan van de Limburgse veldhamsters veilig te stellen. Dat zegt de Vereniging Das en Boom naar aanleiding van onderzoek onder de onlangs in Limburg gevangen dieren.

BR>De nieuwste poging om de laatste wilde hamsters van Nederland voor uitsterven te behoeden, dreigt te mislukken. De laatste twaalf die vorige maand in een ultieme reddingsactie bij Maastricht werden gevangen, blijken familie van elkaar. Sommige hebben al inteeltverschijnselen.

"Het aantal is te beperkt om een gezonde populatie op te bouwen", vindt J. Dirkmaat van de vereniging Das en Boom te Beek-Ubbergen, waar reeds drie dieren waren ondergebracht. De vereniging wil Duitse en Belgische veldhamsters importeren om ze te kruisen met de Nederlandse wilde hamsters, ook wel korenwolven geheten. De import moet voor 1 november gebeuren, daarna beginnen de dieren aan hun winterslaap. Het ministerie moet volgens de vereniging dus haast maken om ze op tijd in Nederland te hebben. De voortplanting gebeurt in het voorjaar, onmiddellijk na de winterslaap.

Zeven van de korenwolven zijn inmiddels overgebracht naar diergaarde Blijdorp te Rotterdam. De andere blijven in het fokcentrum te Beek-Ubbergen.

Staatsecretaris Faber (Landbouw) liet maandag aan de Tweede Kamer weten dat de 12 hamsters zijn gevonden, nadat 1.200 hectare in Zuid- en Midden-Limburg waren afgezocht. Volgens de bewindsvrouw wil dit niet zeggen dat er geen hamsters meer in het wild voorkomen. Jonge hamsters zullen zo spoedig mogelijk weer in hun natuurlijke omgeving worden teruggeplaatst, aldus Faber.

Nu in het nieuws