Huishoudelijke robots over 10 jaar net zo gewoon als computers

Robots voor huishoudelijk gebruik die ramen zemen, het vuilnis buiten zetten en stofzuigen, zijn over tien tot vijftien jaar net zo in zwang als mobiele telefoons en computers nu. Dat heeft de Economische Commissie voor Europa van de VN voorspeld in een maandag in Genève bekendgemaakt rapport over de markt voor service- en industrierobots.

BR>Op dit moment zijn wereldwijd nog maar ongeveer vijfduizend servicerobots in gebruik. Dit aantal zal volgens het rapport in de komende drie jaar tot ruim 473.000 toenemen.

De robotdeskundigen verwachten de grootste toename bij de stofzuigrobots. In 2002 zullen dat er volgens hen 450.000 zijn tegenover tweeduizend nu. Een soortgelijke explosieve stijging verwachten de onderzoekers bij de grasmaaiers.

In enkele landen worden robots nu al gebruikt als hulp in de operatiekamer, helper van lichamelijk gehandicapten en als postsorteerder. Ook in hotels, laboratoria en in de landbouw zijn de apparaten in gebruik. De experts verwachten dat de robots in de toekomst de taken van gidsen in musea zullen overnemen.

Het aantal in gebruik genomen industriële robots nam vorig jaar met 16 procent af tot 71.173. Die daling werd vooral veroorzaakt door de economische recessie in Japan en Zuid-Korea. In het eerste halfjaar van 1999 nam de vraag naar robots wereldwijd echter met 36 procent toe. Vooral in de Verenigde Staten en Europa waren de verkopen goed. Ook over het hele jaar zal de sector in de plus zitten.

Nu in het nieuws