Jamiroquai gevangen in typische geluid

Print
Is de Brit Jay Kay één van de sterren die in het nieuwe millennium de hele wereld plat krijgen? Zo'n tienduizend ware gelovigen zagen zaterdagavond hoe hij met Jamiroquai die vraag met een duidelijk 'yes' probeerde te beantwoorden. Een slechts half geslaagde poging, want een gebrek aan variatie in het eigen songmateriaal blijft deze groep parten spelen.
BR>Jamiroquai is een van de weinig jonge groepen die erin slaagt om meer dan één generatie te bekoren. In het Gentse Flanders Expo zag je zaterdagavond dan ook zowel vijftien- als vijfendertigjarigen. De eersten horen in deze groep een 'actueel' geluid, de anderen herkennen de invloeden waarmee deze Britten pronken: de soul en disco van einde jaren zeventig, die met het zicht op de millenniumparty's weer razend populair is.
Jamiroquai doet dan ook geen moeite om de invloeden te verbergen. Ook op de vierde cd Synchonized plukt voorman Jay Kay zonder complexen uit het verleden, met slechts een paar keer een opening naar de toekomst. Zo klinkt huidige single Supersonic net iets hipper, en kan het nummer mits wat geremix zo in een dancing.
In het andere materiaal dreigt echter de eentonigheid. Jay Kay is een gedreven showmens, die zelfs met een gigantische, witte indianentooi op het hoofd zelden stil staat en geen last van de warmte lijkt te hebben. Maar na een uurtje krijg je toch de indruk alles al eens gehoord te hebben en beginnen zelfs hits als Cosmic girl en The return of the space cowboy op elkaar te lijken.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Zo biedt de mooie cover van het Rolling Stones-nummer Miss you een welkome afwisseling op het eigen materiaal. En bij dat ene bisnummer Deeper underground lijkt Flanders Expo wel te ontploffen. Maar dat gebeurt te zelden.
Jamiroquai staat, met de sprong naar 2.000, voor zijn grootste uitdaging: de typische klank van de groep bewaren en toch uit dat keurslijf springen. Na het concert, tijdens een after party in een bijgebouwtje van Flanders Expo, duikt Jay Kay op zonder hoofdpluimen, en herkent bijna niemand hem. Misschien moet hij ook eens songs beginnen schrijven zonder dat ding op zijn hoofd?
Jamiroquai, gezien op 2 oktober in Flanders Expo, Gent. Oordeel: **

.

Nu in het nieuws