Graftombe voor Jimi Hendrix moet geld in laatje brengen

Print
De legendarische gitarist Jimi Hendrix wordt mogelijk herbegraven in een mausoleum. Het plan komt van zijn eigen familie, die belangstellenden volop de gelegenheid wil geven de graftombe mee te financieren. Het voorstel is veel mensen echter in het verkeerde keelgat geschoten.
BR>Jimi Hendrix stierf in 1970 op 27-jarige leeftijd aan een overdosis verdovende middelen. Hij ligt naast zijn grootmoeder begraven op een kerkhof in de Amerikaanse stad Seattle. Zijn familie vindt dat het tijd wordt dat de gitarist het "respect krijgt dat hij verdient" en meent daarmee aan een brede behoefte te voldoen.
Het voorstel voorziet in de bouw van negen granieten zuilen van 9 meter hoog. Daarbovenop moet een koepel komen. In het midden moet een beeld komen van de legende zelf, zoals hij in 1969 speelde op het festival in Woodstock.
Bewonderaars van Hendrix kunnen een donatie doen. Voor 15.555 frank kunnen ze bovendien in het bezit komen van een cd-vormig stukje graniet uit de blokken waaruit het mausoleum zal worden opgetrokken. Op het schijfje zal Hendrix' handtekening worden aangebracht. Ook is het mogelijk ruimte rondom het nieuwe graf te kopen. De familie hoopt dat vooral platenmaatschappijen zich zullen aanmelden.
Veel mensen hebben hun walging uitgesproken over het plan. Onder hen Noel Redding, destijds bassist in de Jimi Hendrix Experience. "Zoiets afschuwlijks heb ik nog nooit gehoord. Waarom laten ze de man niet gewoon met rust", zegt hij in The Observer. De toenmalige vriendin van Hendrix is ook niet gelukkig met het plan. "Een volgende stap is dat ze Jimi's overblijfselen in een glazen kist leggen en ermee op toernee gaan."
De directie van de begraafplaats ziet de Jimi Hendrix Memorial wel zitten. Nu bezoeken jaarlijks 14.000 mensen het graf, dat eenvoudigt oogt. "Als de fans dat zien, vragen ze zich vertwijfeld af: is dat alles? Zij denken dan: tjonge, hij verdient beter."

.

Nu in het nieuws