"Emile in mijn zak steken gaf een heerlijk gevoel"

Jimmy Smet speelt sterke match op jongste Mpenza, maar sneuvelt met Beveren in slotfase

Steven Tuyls

BR>

LUIK -

Voorzitter Frans Van Hoof heeft gelijk: het zit Beveren niet mee. Tachtig minuten lang hielden de knokkende Waaslanders stand tegen een aandringend Standard, maar een ongelukkige rode kaart voor Theunis en twee afstandsschoten van invaller Thijs knalden de droom aan diggelen. Tot frustratie van Jimmy Smet, die tegen Emile Mpenza bewees klaar te zijn voor het grote werk.

Let op, Standard verdiende de zege. De Luikenaars vielen de hele match onverdroten aan, maar deden dat te chaotisch om Beveren écht uit verband te spelen. De geel-blauwe bezoekers overschreden nauwelijks de middenlijn, maar het tactisch plannetje van Gzil klopte wel. Niet toevallig liepen de Wase uitblinkers achterin. Van de Putte toonde waarom het bestuur hem overnam van Oostende: de doelman ranselde tachtig minuten lang op alle mogelijke manieren ballen uit zijn kooi. Sels en Theunis hielden de flanken gesloten tegen Mornar en Pierre en organisator Van Ophuizen stond altijd op de juiste plek. De Vuyst beet zich vast in Mbo Mpenza, maar Jimmy Smet, kleefpleister op Emile Mpenza, zorgde voor de meest opvallende prestatie.

"Ik was vooraf bang van deze opdracht", bekende Smet. "Toen de trainer me vertelde dat ik op Emile Mpenza zou spelen, gingen mijn gedachten terug naar de rampzalige 0-6 van vorig seizoen. Emile liet me toen alle hoeken van het veld zien. Zaterdag legde hij me in de eerste minuut in de luren; ik dacht

shit, daar gaan we weer

. Ik raapte alle moed bij elkaar en begon hem scherp te dekken. Negentig minuten het verstand op nul zetten en je alleen op die gast concentreren: dat is de enige manier om Emile uit te schakelen. Hij beschikt over een enorme sprongkracht, zodat het belangrijk is eerst omhoog te gaan en hem daarbij een duwtje te geven, waardoor-ie zijn evenwicht verliest.

Zijn versnelling is nog moeilijker te verdedigen. Je moet de bal onderscheppen voor die bij hem is, of de sliding zo snel mogelijk inzetten en hopen dat je het leer raakt. Als je hem eenmaal laat gaan, haal je hem nooit meer in. Dat lukte me uitstekend, ja. Op een bepaald ogenblik raakte hij gefrustreerd en begon hij te slaan en te schoppen. Toen wist ik dat ik de baas was. Dat geeft een heerlijk gevoel, joh.

Wedstrijden tegen internationale aanvallers zijn uitstekend voor mijn ontwikkeling. Waar mijn plafond ligt? Zo hoog mogelijk! Ik wil Beveren in eerste houden en daarna richt ik het vizier naar boven. Ik ga me met de top meten."