RKC verrast Nederland

Nederland
BR>ANTWERPEN - De voorbije drie jaar was RKC Waalwijk telkens gedoemd tot het spelen van de eindronde, maar dit seizoen lijkt de formatie uit Waalwijk het zover niet te willen laten komen. De voorbije weken zorgde de werkgever van Schops en De Graef al voor stuntwerk tegen zowel Ajax als Feyenoord, dat zich in de eigen Kuip verslikte tegen het kleintje broertje. Terwijl de club een jaar geleden nog een certitude leek voor de tweede divisie, pronkt RKC na zeven speeldagen in de bovenste helft van de tabel. Vastberaden om alle degradatiezorgen van zich af te schudden.
RKC is al geruime tijd een buitenbeentje in Nederland. De club houdt zich vaak staande met afdankertjes van de grote jongens, maar moest de voorbije jaren telkens via een achterpoortje zijn vel trachten te redden. Dit jaar moest en zou het anders worden. Mooie woorden die blijkbaar ook in daden worden omgezet, want na zeven speeldagen staat RKC tussen de grote jongens geparkeerd. Ook zaterdag plukte geel-blauw opnieuw de driepunter in de thuismatch tegen De Graafschap. Onze landgenoot De Graef scoorde een doelpunt en ook Maarten Schops stond opnieuw tussen de lijnen.
"Voorlopig loopt het hier uitstekend", weet Schops. "Terwijl het de voorbije seizoenen telkens vechten was tegen de degradatie, lijkt het er nu op dat we wat vrijer kunnen ademen. Vanwaar die ommekeer? We hebben een schitterende mix van ervaring en talentvolle jongeren en dat lijkt nu stilaan zijn vruchten af te werpen. Vorig seizoen merkte je al dat hier één en ander mogelijk was, maar bleven we nauwelijks van pech gespaard. Nu lukt het wel. Met Martin Jol hebben we ook een trainer die het klappen van de zweep kent. Neen, ik zie de toekomst rooskleurig tegemoet."
De voorbije weken zorgde RKC alvast voor enkele opmerkelijke prestaties tegen zowel Ajax als Feyenoord.
"Dat verbaasde me niet. In die matchen hebben we niets te verliezen en spelen we heel ontspannen. Al moet je telkens wat geluk hebben natuurlijk. Matchen tegen De Graafschap liggen ons minder. Dan weten we dat het moet gebeuren en wordt de druk fel de hoogte ingejaagd."

Stadion


Maarten Schops voelt zich goed in Waalwijk en vervult als verdedigende middenvelder een voorname rol in het elftal. Jol vergelijkt zijn Belg graag met Didier Deschamps.
"Een mooi compliment natuurlijk. Ja, het loopt hier lekker. Ik stel me geen grote doelen meer in het voetbal en wil vooral plezier beleven aan het spelletje. Dat lukt me wonderwel in Waalwijk. Ik heb hier een contract lopen tot 2003 en denk dat ook uit te dienen. Een degelijk seizoen zou wonderen kunnen doen voor deze club. Vooral naar de sponsors toe, want RKC broedt toch aan een idee om het stadion uit te breiden. Willen we voldoen aan de Nederlandse normen is dat ook nodig. Ondertussen moeten wij voor de nodige resultaten trachten te zorgen tussen de lijnen. Maximaal profijt trachten te puren uit de huidige hoogconjunctuur, zeg maar. Laat ons ondertussen ten volle genieten van de goede gang van zaken."

.

Nu in het nieuws