Guy Fays debuteert met titel

Print
Chris Verbeeck pakt tweede plaats en verbetert nationaal veteranenrecord
BR>GENT - Een strakke zuidwestenwind blies de lopers op sommige plaatsen bijna van het parcours, de temperatuur lag bij de start maar net boven de tien graden en de tempomakers hielden het niet lang genoeg vol. En toch bereikten Guy Fays en Chris Verbeeck hun doel. De Waalse marathondebutant greep meteen de titel en zat met zijn 2u16'56" nog verbazend dicht bij de chrono tussen 2u14' en 2u15' die hij vooropgesteld had. Chris Verbeeck kwam uit op 2u17'04", een veteranenrecord.
Atletiek BK marathon
Fays en Verbeeck bleken gezellen in de strijd van de eerste tot de 41ste kilometer. Nog voor de start had Fays al door dat er geen supersnelle tijd inzat. Het schema werd bijgesteld. Doch dat bleek louter theorie. Onder impuls van tempomakers Marnix Goegebeur en Koen Van Rie passeerden Fays, De Vocht, Collignon en een verbazende Verbeeck na tien kilometer in een tussentijd die een eindchrono van 2u12' voorspelde. Te hoog gegrepen. En door De Vocht wat verder ook begrepen. Hij haakte samen met Collignon af. Met dit verschil dat De Vocht op die manier een bronzen plak - zijn vijfde medaille op een BK marathon - veiligstelde, terwijl Collignon uitstapte en Piessens uit de achtergrond terugkwam naar een vierde plaats.

Drinkbus


Voorin liep het fout toen Goegebeur na 19 km stopte (hij had vrijdag nog in Kuurne gelopen), maar vooral toen Koen Van Rie dat nog voor halfweg ook deed. "Pijn in de hamstrings. Tegen die wind kunnen ze beter niet voor een chrono lopen", voorspelde hij. Fays moest zelfs even terrein prijsgeven aan een bevoorrading. Hij wilde geen risico meer nemen, omdat hij voordien een drinkbus had gemist en zijn meefietsende coach geen toestemming kreeg om ze nog te brengen. Verbeeck ging echter niet door en bleef samen met Fays. Zij losten elkaar voorbeeldig af, tot de intrinsiek snellere en tien jaar jongere Fays één kilometer voor het einde versnelde en de kloof sloeg.
Fays: "Mijn eerste ervaring viel niet tegen. Het was soms wat bizar. Het ene moment ging het goed en dan leek ik weer even wat minder te draaien. Een zware klap kreeg ik nooit. Ik wil best nog marathons lopen, maar het probleem is dat ik naast mijn job te weinig tijd vind voor de nodige trainingen."
Dat werd door zijn trainer Salavarda bevestigd. "Eigenlijk was zijn voorbereiding niet af. Hij deed te weinig lange duurlopen. Maar in het najaar van volgend jaar loopt hij weer een marathon. Maar dan ergens waar hij met meer lopers van zijn niveau samen kan blijven."
Chris Verbeeck had daags voordien nog flink wat pannekoeken achterover geslagen om zich te wapenen, maar toch twijfelde de man uit Stekene. "Toen de hazen te vroeg wegvielen verloren wij ongeveer een minuut per schijf van 5 kilometer. Ik vreesde dat het record er niet meer inzat. Dat zou jammer zijn geweest, want ik had hier alles op gezet. Ik liet in juli de Guldensporenmarathon vallen en piekte naar deze marathon toe, de enige die ik dit seizoen wilde lopen."
Nu in het nieuws