Terlamen wielerhoofdstad

Print
TREVISO - De wereldkampioenschappen wielrennen op de weg 2002 worden gereden in Heusden-Zolder. Het was twintig voor één zondagmiddag toen Agusto Omini, vice-voorzitter van de UCI, in de Sala Tiziano van hotel Cà del Galletto in Treviso een twintigtal Vlamingen, vier Walen en afvaardigingen uit Spanje en Oostenrijk de beslissing meedeelde. De ontgoocheling bij de verliezers was groot, vooral bij de mensen uit Waregem. Maar ook hun reactie bleef uiterst hoffelijk.
BR>Net als in 1969, toen de nobele onbekende Nederlander Harm Ottenbros er Julien Stevens versloeg voor de regenboogtrui, organiseert Heusden-Zolder tijdens het tweede weekeinde van oktober 2002 de wereldkampioenschappen wielrennen op het circuit van Terlamen. In januari van datzelfde jaar is datzelfde Terlamen al het decor voor de WK veldrijden. Een unicum in de geschiedenis van de wielergeschiedenis.

Sportieve verliezers


Net omdat Zolder die cross-organisatie eerder dit jaar in Poprad al kreeg toegewezen, was het nu niet de belangrijkste kandidaat om over drie jaar ook de WK op de weg te krijgen. De tegenwind uit Oostenrijk en Spanje mocht dan nog een briesje zijn, in eigen land hadden zich drie andere valabele kandidaten gemeld.
De dossiers van Spa-Francorchamps, Knokke-Brugge en Waregem-Kortrijk zaten stevig in elkaar. Vooral de Walen - met een ideaal parcours en de hele infrastructuur van het automobielcircuit - en de ervaren organisatoren uit Waregem leken de topfavorieten.
Dat bleek ook uit hun reacties voor en na.
Acht Waregemnaars doodden de tijd met kaartspelen en zaten op de punt van hun stoel als een jongeman wiens vrouw voor de eerste keer gaat bevallen. Nadien drukten ze Jan Verschraegen - Dirk Ghoos, het tweehoofdige brein van Terlamen, wel sportief de hand. Maar niet iedereen kon dat zonder een traan in de ooghoek.
De Luikse gouverneur Bolland was vooraf rustig, maar oogde erg zegezeker. Toen hij het verdict hoorde, moest hij dan ook even slikken. En toen Terlamen de aanwezigen uitnodigde op een drink, schoven wel Waregem en Knokke mee aan, maar was de Luikse delegatie al ontgoocheld vertrokken. Wat niet verhinderde dat de hele voorraad bier van het hotel binnen de kortste keren uitgeput was.
"Wat een verrassing, wij zijn de gelukkigste mensen van de wereld."
Organisatoren Jan Verschraegen en Dirk Ghoos
Jan Verschraegen en Dirk Ghoos wisten vooraf dat zij allicht niet het grootste financiële bod hadden ingestuurd. Maar net zoals voor het WK veldrijden vertrouwden zij ook nu op hun organisatorisch talent en dat van hun dertig vaste personeelsleden.
"Wat een verrassing, wij zijn de gelukkigste mensen van de wereld", was hun eerste reactie. Maar nadien kon je al snel horen dat ze toch niet zonder verwachtingen naar Italië waren gekomen.
"Onze structuur is in korte tijd van een veredelde hobbyclub geëvolueerd naar een stevige commerciële organisatie. In tegenstelling met Francorchamps, dat zijn circuit alleen onderhoudt en verhuurt, organiseren wij alles zelf. Daardoor zijn er in de topsport nog maar weinig zaken die ons voor onoplosbare problemen stellen. Wij zijn een KMO met internationale uitstraling geworden, hebben relaties in de hele zakenwereld. Tot ver buiten Limburg. De sfeer is nog even gezellig als vroeger, de wil om te werken is enorm groot. Bij ons is niemand bang om erin te vliegen.
Wij vertrouwden erop dat de internationale wielerbond onze faciliteiten en onze kennis zwaar zou laten doorwegen. Veel meer dan ons parcours dat inderdaad niet superlastig zal zijn. We hebben gelijk gekregen."
Terwijl de gsm's van beide heren onophoudelijk bleven rinkelen - ook het kabinet van minister Sauwens meldde zich met felicitaties - werden al volop plannen gemaakt.
Het WK veldrijden wordt een ideale locomotief om negen maanden vooraf al wereldwijde promotie te voeren. En vanaf vandaag laat Terlamen extra-mankracht naar Italië komen om hier alles voor en achter de schermen tot in detail te bekijken en te fotograferen. Het Limburgse WK wordt pas over drie jaar gereden - eerst komen nog Verona, Plouay en Lissabon - maar het duo Verschraegen - Ghoos is nu al aan het werk.

.

Nu in het nieuws