Tergat in de sprint, Loroupe van ver

WK halve marathon
BR>PALERMO - Twee Kenianen op het hoogste schavotje en Belgen die in de achtergrond naar een twaalfde plaats in de ploegenstand - op 22 geklasseerde naties - liepen, uiteraard zonder zich individueel te tonen. Het WK halve marathon in een notendop.
Tegla Loroupe had na de marathon in Berlijn nog verklaard dat ze wel was ingeschreven, maar niet zou starten. De Keniaanse startte toch en ging tegen de richtlijnen van haar coach in snel aan de haal. "Ik had nog pijn in de dijen. Een gevolg van mijn marathon. Daarom wilde ik niet verplicht worden snel te lopen in de afdalingen, want dat deed het meeste pijn." Loroupe hield aan haar vroege vlucht bijna een halve minuut over op de Japanse Noguchi en won voor de derde keer.
Paul Tergat maakte een vreugdesprong toen hij over streep kwam. Dat was ook van opluchting, omdat hij in zijn eindrush voorbij de Zuid-Afrikaan Ramaala en de Ethiopiër Tesfaye Jiftar bijna onderuit ging door de schuld van een official. De finish was zo close dat Ramaala dezelfde chrono toegekend kreeg: 1u01'50".
Koen Allaert werd de beste Belg. Als 35ste op 119 deelnemers kwam hij nog behoorlijk voor de dag, al had hij zelf op tien plaatsen beter gegokt. Zijn 1u04'00" lag 1'34" boven zijn persoonlijk record, maar ook Tergat bleef twee minuten boven zijn wereldrecord. Christian Nemeth (44ste in 1'04'44) zat geen tien plaatsen verder. Stéphane Rousseau zat al veel verder (60ste in 1u06'10), maar een twaalfde plaats per ploeg, dicht achter de VS en Algerije oogde niet zo kwaad.
Bij de vrouwen was het niet zo positief. Stefania Statkouviene was 47ste op 73 (1u17'30") en Sonja Deckers gaf op.

.

Nu in het nieuws