Italiaanse WK-week begint vandaag

Print
TREVISO - Met een schitterend avondfeest waarop vijftien ex-wereldkampioenen luidruchtig werden toegejuicht - met een ware ovatie voor Rik Van Steenbergen en Rik Van Looy - is de Italiaanse WK-week zondag van start gegaan. Het hoogtepunt komt over zes dagen, in Verona. Eerst ligt de internationale wielerwereld aan de boezem van Treviso.
BR>Treviso: een bij ons vrijwel onbekende maar schitterende stad op een boogscheut van Venetië. Een stad vol kunstwerken. Vol brede lanen met antieke villa's. Vol modewinkels die doen dromen van een salaris dat tienmaal hoger is dan het onze. Met stoepen die gonzen van duizenden mensen die al dat moois bekijken en met tientallen terrassen vol vrouwelijk schoon waarvoor Armani en zijn collega's al die kleren en juwelen hebben gemaakt.
Dat aan de boezem liggen is letterlijk te nemen en heeft niets vandoen met welke onzedige gedachte ook.
Blikvanger van Treviso is immers La Fontana delle tette. De Fontein met de borsten. Bijna elke Italiaan heeft ooit geposeerd naast dit standbeeld van een vrouw die haar naakte borsten met beide handen ondersteunt terwijl zonder ophouden drinkbaar water uit haar tepels vloeit. Manneken Pis op zijn Italiaans, in de veertiende eeuw al bezongen door de dichter Francesco Petrarca.
De winnaars van de tijdritten die hier vanaf vandaag gereden worden, krijgen een kleine kopie van het beeldje mee naar huis. Het is zeer de vraag of iemand daaruit de inspiratie puurt om goud te winnen op een parcours dat uitzonderlijk lichtlopend is en voor de Belgische hardrijders allicht weinig uitschieters zal brengen.
Voor zwart-geel-rood ligt het hoogtepunt van deze WK in Verona, zondagmiddag in het wereldkampioenschap van de beroepsrenners. Zoals Parijs - Tours ruimschoots bewees, zijn de fietsende onderdanen van Albert II klaar voor de opdracht.

WK-programma


Treviso


Maandag 4 oktober
12.00u: tijdrit juniores meisjes - 11,1 km
14.00u: tijdrit beloften -23 - 33,250 km
Dinsdag 5 oktober
11.00u: tijdrit juniores jongens - 25,850 km
15.00u: tijdrit elite vrouwen - 25,850 km
Woensdag 6 oktober
14.00u: tijdrit elite mannen - 50,600 km

In Verona


Donderdag 7 oktober
20.00u: officiële opening in de antieke Arena
Vrijdag 8 oktober
9.00u: wegrit meisjes juniores - 65 km
12.00u: wegrit jongens beloften - 178,750 km
Zaterdag 9 oktober
9.00u: wegrit jongens juniores - 130 km
14.00u: wegrit elite vrouwen - 97,5 km
Zondag 10 oktober:
10.00u: wegrit elite mannen - 260 km

Belgische ambities


TREVISO - Vandaag komen al vier landgenoten in actie op het WK.
Jan Kuyckx
tijdrit beloften -23 jaar. Beroep: kok. Tweede weg-WK. Woont in Heusden-Zolder en werd op 20 mei 20 jaar. Nationaal tijdritkampioen.

"Op het EK in Portugal was ik dertigste. Niet goed, maar dat parcours was me te lastig. Dit ligt me beter. Ik heb keihard getraind, ik voel me klaar voor de opdracht. Ik hoop op een mooie ereplaats. Want tijdrijden is mijn sterk punt. Middenin een peloton fietsen ligt me veel minder goed."
Gert Steegmans
tijdrit beloften -23 jaar. Student boekhouden A1. Derde weg-WK. Woont in Diepenbeek en is 19 sinds 30 september.

"Ik ben eerstejaarsbelofte en ken behalve Kuyckx geen enkele tegenstander. Na het BK heb ik voor de eerste keer op weerstand getraind en dat heeft mijn conditie goed gedaan. Ik zet een stap in het onbekende, maar het parcours staat me wel aan. Tot een pronostiek laat ik me echter niet verleiden."
Nele Van Den Bossche (Sinaai) en Ine Wannijn (Kluisbergen)
allebei tijdrijden juniores meisjes, zijn 17 en aan hun eerste WK toe. Niets dan vraagtekens dus.

Bondscoach De Cauwer: "Ze hebben geen enkele ervaring, het is dus dom om eisen te stellen. Ze zijn hier om de wielersport voor meisjes in beweging te houden. In ons land zijn amper 32 meisjes juniores. Voor topwedstrijden kom je altijd bij dezelfden terecht."

Cijfer van de dag


55.000


Zoveel lires kost een tribuneplaats zondag bij de aankomst van het weg-WK. In onze munt: 1.100 frank. Vrijdag en zaterdag kosten die zitplaatsen 700 frank. Een abonnement voor drie dagen kost 1.700 frank.
De toegang tot het tijdritparcours in Treviso is gratis. Voor de weg-WK wordt alleen toegangsgeld gevraagd op de helling van Torricelle na 8,3 km en bij de aankomst.

Nog niet begonnen en al bingo op het dopingfront


TREVISO - Het WK moet nog beginnen en het is al bezig. Niet het fietsen zelf, wel de zoveelste rimram in verband met dopinggebruik en gezondheidscontroles.
Nadat op 2 juni de Italiaanse tijdrijder Alvisi al opzij werd gezet na een test die een veel te hoge hematocrietwaarde aangaf, werd zondag zijn collega Simone Lo Vano om dezelfde reden naar huis gestuurd. Lo Vano is Italiaans tijdritkampioen van de beloften en was in 1996 wereldkampioen tijdrijden bij de juniores. Maandag zou hij als topfavoriet starten in het WK.
Eerder dit jaar werden al een dozijn andere Italiaanse beloften uit competitie gezet omdat ze ongezond of positief werden bevonden.
Een eerste dopingrel nog voor het WK start: een spijtige zaak. Maar toch ook weer niet, omdat juist een Italiaanse topper uit de beloftencategorie wordt gepakt. In die leeftijdsgroep domineren de Italianen de jongste jaren alle internationale kampioenschappen met kop en schouders. Niet zelden waren de podia louter azuurblauw gekleurd. Met jongens die voordien als junior niet beter waren dan bijvoorbeeld de jonge Belgen.
Al meer dan eens werd gewezen op bedenkelijke praktijken bij bepaalde Italiaanse semi-professionele beloftenteams. Allicht gebeurde dat niet ten onrechte.

.

Nu in het nieuws