'Bende van Vier' klaar voor WK

Kopmannen Vandenbroucke, Van Petegem, Museeuw en Tchmil tevreden over generale repetitie

BR>

TOURS -

José De Cauwer mag op de twee oren slapen.

De bende van Vier

, het kwartet kopmannen dat de Belgische eer volgende zondag in Verona hoog moet houden, kwam nadrukkelijk in beeld tijdens de 254,5 kilometer die Parijs van Tours scheiden. Winst was dan wel voor een andere Belg weggelegd, Tchmil, Van Petegem, Museeuw en Vandenbroucke zijn na de generale repetitie naar eigen zeggen klaar voor de klus.

Frank Vandenbroucke

was in de eerste herfstklassieker de eigenaar van het meest geviseerde achterwiel. De Waalse klasbak had slechts Nico Mattan en Nicolas Jalabert mee in de beslissende vlucht, deed de bijna vijftigkoppige groep ei zo na kapseizen op de Côte de l'Epau maar moest tenslotte vrede nemen met een elfde plaats.

"Je kan niet alles winnen."

Frank Vandenbroucke

Toch blikte de Henegouwer tevreden terug op de eerste werkdag sinds de Vuelta. "Je kan nu eenmaal niet alles winnen", klonk het filosofisch/berustend. "Ik fietste de hele dag door erg snedig, maar kon niet optornen tegen Rabobank en Mapei. Waarom ik niet mee was toen Van Petegem en Museeuw zich in de achtervolging op Wauters en Faresin stortten? Omdat ik niet geloofde in het welslagen van die vlucht. Wat die aanval in volle finale betrof: ik hield het voor bekeken toen ik op de top maar tien meter voorsprong had. Ach, wat ik vooral onthou is dat de conditie voorbeeldig blijft. Dat is, met het WK om de hoek, een verheugend vooruitzicht. Nu nog één week stevig doortrainen in Italië. Laat het WK daarna maar komen."

"Mijn conditie is even goed als in het voorjaar."

Peter Van Petegem

TVM fietste zich te pletter in de achtervolging op het duo Wauters-Faresin in dienst van

Peter Van Petegem

. De Brakelnaar probeerde het zelf op dertig kilometer van de finish, maar beet zich de tanden stuk. "Omdat de koplopers net iets te veel voorsprong hadden. Een halve minuut kan je in één ruk dichtfietsen, meer wordt moeilijk", verklaarde de winnaar van de Ronde van Vlaanderen. "Parijs - Tours stelde me gerust wat mijn actuele conditie aangaat. Die is zo goed als in het voorjaar. Alles loopt lekker, van die val in de Vuelta heb ik geen last meer. Ik blijf de komende dagen in België trainen, fiets woensdag misschien nog in Zele en vertrek daags nadien naar Verona. Qua voorbereiding volstaat dat ruimschoots."

"De rust moet bewaard blijven."

Johan Museeuw

Johan Museeuw

, samen met Van Petegem voorop, vertikte het om ook maar één meter kopwerk te doen. "Omdat ploegmaat Faresin in de spits fietste", klonk het nadien. "Misschien had ik dat beter niet gedaan. Nu heeft hij niks en ik ook niet. Wat het WK betreft: het is ongelooflijk belangrijk dat de rust bewaard blijft deze week. Tijdens de jongste vijf jaar waren de Italianen superfavoriet, veel mensen stellen de Belgische ploeg nu op dezelfde hoogte. Problemen verwacht ik niet, we zijn verstandig genoeg om voor elkaar te werken. Of ik zelf ga praten? Daar dient een bondscoach voor. De tactiek bepalen tijdens de wedstrijd doe ik misschien wel, maar De Cauwer blijft de touwtjes in handen houden."

"Ik controleerde zonder al te veel problemen, dat belooft voor Verona."

Andrei Tchmil

De tweede plaats in Parijs - Bourges van vorige donderdag was duidelijk geen toevalstreffer: ook gisteren mengde

Andreï Tchmil

zich nadrukkelijk in de debatten. "Ik hield Boogerd en Vandenbroucke - de voornaamste concurrenten voor mijn positie als wereldbekerleider - de hele tijd nauwlettend in de gaten. Zonder al te veel problemen, dat belooft dus voor Verona. Of we nu met Wauters een vijfde kopman hebben? (

Fijn lachje.

) Kopmannen heb je nooit genoeg in een wedstrijd. In elke ontsnapping een kandidaat-winnaar mee hebben lijkt me een luxe-positie."

Nu in het nieuws