Drie doden bij rally op Corsica

BASTIA - Een autorally op het Franse eiland Corsica heeft zondag drie toeschouwers het leven gekost. Nabij het dorpje Vezzani, in de Corsicaanse bergstreek Corte, slipte de wagen van een der deelnemers in een haarspeldbocht van de weg. De Peugeot 104 kwam terecht in een groep toeschouwers. De tol was bijzonder zwaar: twee mensen overleden ter plekke, een stierf later in het ziekenhuis van Bastia. Zes omstaanders raakten geblesseerd. Drie onder hen zijn er ernstig aan toe.
BR>f Atletiek
Ronny Ligneel heeft in Kosice de beste Belgische jaartijd op de marathon gelukt. Hij werd in 2u15'54" tweede achter de Slovaak Robert Stefko, die won in 2u14'10". Ligneel was daarmee een dikke minuut sneller dan de kersverse Belgische kampioen Guy Fays in Gent. My Tahar Echchaldi (Mar) was derde in 2u16'18".
De Keniaan Benson Lorkowa heeft de marathon van Keulen op zijn naam gebracht (2u11'51"). Hij won met vier seconden voorsprong op de Duitser Carsten Eich. De Belgen Ceulemans (2u17'30") en Gerome (2u17'38") werden vijfde en zesde. Bij de vrouwen triomfeerde de Poolse Elzbieta Jarosz (2u34'23").
f Autosport
Kris Princen heeft zijn rol als groot favoriet in de 30ste Lotto Bianchi Rally, de zevende manche van het Belgisch kampioenschap internationale rally, waargemaakt. De officiële Renaultrijder zette de meerderheid van de chrono's (18 op 25) op zijn naam en zegevierde uiteindelijk met 2'54" voorsprong. De tweede in de eindstand, Pieter Tsjoen (Mitsubishi Lancer Evo6), zegevierde in Groep N en pakte zo de Belgische titel.
Michael Schumacher (Ferrari) geeft forfait voor de twee resterende Grote Prijzen Formule 1 in Maleisië en Japan. Hij voelt zich onvoldoende hersteld van zijn beenbreuken uit de GP van Groot-Brittannië in juli.
f Badminton
De Chinees Xia Xuanze heeft in De Maaspoort in Den Bosch het Open NK gewonnen. De ongeplaatste badmintonner versloeg in de finale zijn als eerste geplaatste landgenoot Ji Xinpeng in twee games.
De Chinese Chunyu Tang versloeg in het vrouwenenkelspel de Nederlandse van Indonesische afkomst Mia Audina in drie games.
f Basketbal
Scottie Pippen, gewezen luitenant van Michael Jordan bij de Chicago Bulls, speelt het komende seizoen in de NBA-competitie voor de Portland Trail Blazers. De 34-jarige Pippen kan de komende vijf seizoenen rekenen op een totaalsalaris van 67,5 miljoen dollar (zo'n 2,6 miljard frank). Portland staat in de deal met Houston ook zes reservespelers af. Pippen had de voorbije weken nogal duidelijk geflirt met LA Lakers en zijn oude Bulls-coach Phil Jackson.
Jeff Hornacek en John Stockton, de krasse knarren in de backcourt van de Utah Jazz, ondertekenden een nieuw contract bij het team uit de Mormonenstad. De 37-jarige Stockton, de NBA's alltime-leider in assists, tekende een overeenkomst voor twee jaar. Waarde: 880 miljoen frank. Hornacek, 36, krijgt zo'n 150 miljoen voor een bijkomende rondje Jazz. Shandon Anderson daarentegen zoekt andere oorden op. De shooting guard trekt voor twee seizoenen naar de Houston Rockets.
f Boksen
De Mexicaan Ricardo 'Finito' Lopez heeft te Las Vegas de IBF-wereldtitel in het strogewicht veroverd. In de Amerikaanse gokstad versloeg hij titelverdediger Will Grigsby op punten. In een nevenkamp verloor de legendarische Mexicaan Julio Cesar Chavez afgetekend op punten van de vrijwel onbekende Amerikaan Willie Wise. Deze nederlaag zou het einde kunnen betekenen van de rijkgevulde carriere van de 37-jarige Chavez, ooit wereldkampioen zwaarveder-, superlicht- en lichtgewicht van zowel de WBA, WBC als IBF.
Truienaar Rudi Lupo (29) behoudt zijn Belgische titel in het super-middengewicht. De Gentse uitdager Herve Decloedt diende in de vierde ronde de strijd te staken wegens een blessure aan het rechteroog. Voor Lupo was het de tiende overwinning in evenveel profkampen.
De Brit Steve Robinson behield zijn Europese titel in het pluimgewicht. Onze landgenoot Bob Logist brak in Cardiff de eenzijdige kamp tegen de Fransman Claude Chinon in de tiende ronde af.
f Motorcross
De Fransman David Vuillemin heeft op een barslecht circuit in het Stade de France (Parijs) de eerste wedstrijd om het WK supercross gewonnen. De wedstrijd werd gekenmerkt door de afwezigheid van de aangekondigde vedetten zoals wereldkampioen 125cc Alessio Chiodi en de regerende wereldkampioen supercross Robby Reynard. Ook Stefan Everts diende vroegtijdig af te haken wegens rugpijnen.
f Petanque
België heeft zilver behaald op het WK voor kwartetten. In Saint Denis, op het eiland La Réunion, moest het viertal Michel Vancampenhout, Claudy Weibel, André Lozano en William Van der Biest enkel in de finale plooien voor Madagascar (15-10).
f Plankzeilen
Wereldkampioen Björn Dunkerbeck, de in Spanje wonende Nederlander, heeft voor de kust van Westerland de wereldbeker in het profcircuit gewonnen.
f Roeien
TRT-Hazewinkel is op de slotdag van de Belgische kampioenschappen nogmaals de grote overwinnaar geworden bij de vrouwen. De negen disciplines waarvoor werd ingeschreven, werden ook allen gewonnen. Naast het BK won TRT nog zeven Bekers van België in de jeugdcategorieën. KR Club Gent had bij de mannen de beste achtriem en was primus in de felbevochten vier met stuurman. Oostende won de dubbelvier en de vier zonder.
f Tennis
Filip Dewulf en Christophe Van Garsse zijn er niet in geslaagd zich via de kwalificaties te plaatsen voor de eindtabel in Basel. Van Garsse verloor van de Fransman Rodolphe Gilbert: 6-1 en 6-3. Dewulf werd uitgeschakeld door de Tsjech David Skoch: 6-4, 0-6 en 7-6 (7/4).
f Turnen
De Russische Alina Kabaeva heeft tijdens het WK ritmische sportgymnastiek in het Japanse Osaka de grootste greep gedaan in de medailles. Ze veroverde voor 6.000 toeschouwers vier keer goud en tweemaal zilver.
Het WK acrobatische gymnastiek vindt van maandag 4 tot en met zaterdag 9 oktober plaats in het Poolse Nova Ruda. Slechts twee Belgische juniores haalden voldoende kwalificatiepunten. Toch hopen Elke Van Maldeghem en Aline Van Den Weghe (Sportac) op een finaleplaats in het meisjes-paar.
f Wielrennen
De Spaanse selectie voor het WK op de weg is dit weekeinde 'onthoofd'. Igor Gonzalez de Galdeano en Roberto Heras, respectievelijk tweede en derde in de Ronde van Spanje achter Jan Ullrich, hebben zich teruggetrokken. Galdeano ondervindt last van een knieblessure, Heras heeft hinder aan een bilspier. Eerder haakte ook al Abraham Olano af, wegens een gebroken rib. Als vervangers zijn aangewezen: Manuel Beltran, Diaz Lobato en Santiago Blanco.

.

Nu in het nieuws