Degryse schittert ook buiten het Kiel

Print
Anderlecht wordt na razend spannende wedstrijd alleen tweede
BR>ANDERLECHT - Germinal Beerschot kan ook buiten het Kiel schitteren. Onder impuls van een alweer sublieme Marc Degryse bewees het dat op het veld van de superfavoriet voor de titel. Anderlecht speelt met zijn tweede gelijkspel Club Brugge los en is alleen tweede.
Franky Van der Elst had zijn lessen getrokken uit de laatste verliespartij van zijn ploeg, bij Club Brugge. Daar had hij zich volledig aangepast aan de tegenstander. Cisse Severeyns was toen enige aanvaller, Germinal Beerschot creëerde nauwelijks een kans en verloor na een saaie match met 2-0. Gesterkt door de 12 op 12 die zijn aanvallende elf op het Kiel haalden, begon hij met het duo Degryse-Demkine vooraan.
De offensieve opstelling had meteen haar invloed op het spelbeeld. Germinal Beerschot nam onder impuls van Hofmans en Degryse Anderlecht bij de keel. Het won het gros van de duels en ging resoluut zijn kans. Het verwierf niet alleen meer veldoverwicht, ook de betere kansen waren voor de Antwerpenaars.
Uiteraard had Van der Elst zijn ploeg niet zomaar de opdracht gegeven voor de drie punten te gaan bij de topfavoriet voor de titel. Hij had het bange en zwakke Sporting donderdag aan het werk gezien tegen Ljubljana en wist dat dit het moment was om te stunten. En inderdaad. Anderlecht deed het gisteren nauwelijks beter. Ditmaal zag niet alleen het verdedigende compartiment van de ploeg (met Staelens opnieuw voor De Boeck) alle kleuren van de regenboog, ook aanvallend stelde paars-wit teleur. Tijdens het eerste halfuur kreeg het geen enkele uitgespeelde kans. Kapitein Zetterberg vloog enkele keren wild gesticulerend uit tegen de linie voor en die achter hem.
Maar net als vorige zaterdag op Daknam stond Dame Fortuna aan de zijde van Aimé Anthuenis. Eén gevaarlijke actie volstond voor Anderlecht om op 1-0 te komen. Het was de derde treffer van de overigens opnieuw onzichtbare Koller. Wie dacht dat Germinal Beerschot ditmaal zou kraken, kwam bedrogen uit. Het slaagde erin Anderlecht weer te doen panikeren. Zelfs Koller moest zijn verdedigers ter hulp komen.
Dankzij een schitterende parade van Jan Moons werd het niet 3-0 maar 2-2.
Anderlecht begon als herboren aan de tweede helft. Vooral Tomasz Radzinski - tot dan toe goed uit de match gehouden door zijn ex-ploegmaat Kovacs - ontbond zijn duivels. Zijn zevende competitiegoal was, mede door het voorbereidend werk van Zetterberg, een beauty. Anderlecht was gelanceerd.
Het sleutelmoment uit de match was de unieke kans voor Jan Koller. Dankzij een schitterende parade van Jan Moons werd het niet 3-0 maar 2-2. Net als de voorbije weken zorgde daar één man voor: Marc Degryse. De ex-Anderlechtenaar - Demkine, Karagiannis en Haagdoren waren de andere drie - gaf de eerste met een Vercauteren-voorzet aan en trapte de tweede met een Platini-vrijtrap binnen. Degryse, die opvallend veel ruimte kreeg van Oyen, bleef met sublieme voorzetten strooien. Kan deze man ontbreken op EURO 2000?
De wedstrijd groeide uit tot een van de aantrekkelijkste van de huidige competitie. De kansen stapelden zich op. Eerst waren ze voor Germinal Beerschot, nadien voor het bijzonder sterk eindigend Anderlecht. Maar mede door zijn lat hield Moons stand. Germinal Beerschot had niet alleen zijn tweede punt op verplaatsing beet, het toonde ook dat het zeker kandidaat is voor de Europese plaatsen. En Anderlecht kon ondanks zijn tweede gelijkspel ook juichen. Door de nederlaag van Club Brugge staat het alleen tweede. De jacht op Lierse is geopend.

.

Nu in het nieuws