Westerlo doet Club opnieuw balen

Print
Vedran Pelic smeert Brugge eerste nederlaag aan
BR>WESTERLO - Westerlo handhaaft zich in de subtop. In een weinig beklijvende topper zette het gisterenavond Club Brugge netjes opzij. Beide ploegen voetbalden zonder veel inspiratie maar Westerlo bleek vooraan het efficiëntst. Club ziet een virtuele leidersplaats uit handen glippen en krijgt na de Europese uitschakeling van donderdag een nieuwe opdoffer.
Al voor de eigenlijke wedstrijd pakte Club Brugge-trainer René Verheyen uit met een kleine verrassing. Niet Dany Verlinden maar de Egyptenaar Ibrahim Nader stond in doel. Officieel heette het dat Verlinden licht geblesseerd was aan de achillespees. Waar of niet waar, bij meer dan één supporter van blauw-zwart rees gisteren onmiddellijk het vermoeden dat de fout die Verlinden donderdag maakte bij het laatste doelpunt van Hapoël Haïfa - de goal die voor Club uiteindelijk de Europese uitschakeling betekende - hem zijn basisplaats kostte. Een gerucht dat nog aan kracht won toen bleek dat Verlinden verrassend wel fit genoeg werd bevonden om op de bank plaats te nemen.
Nader - de competitie begonnen als derde keeper - dus voor het eerst dit seizoen aan de aftrap, maar veel kansen om zich te onderscheiden kreeg hij niet. De eerste helft was ronduit saai. Op vaak schrijnende wijze lieten beide ploegen uitvoerig blijken dat de creativiteit en speelsheid waarmee ze tijdens de eerste competitieweken opzien baarden, ver zoek waren. Tekenend was de slordigheid waarmee Westerlo zichzelf achteraan maar al te vaak nodeloos in problemen bracht. De anders zo secure Rudi Janssens stuntelde bijwijlen dat het niet mooi meer was: breedtepasses werden te kort gegeven, de misverstanden met Mario Verheyen waren legio.
Het was bijna een wonder dat Club niet meer gebruik maakte van de Westelse onzekerheid. De Bruggelingen bleken in hetzelfde bedje ziek: aan inzet en goeie wil geen gebrek, aan frisheid en ideeën des te meer. De Europese ofdoffer van donderdag scheen niet verteerd - blauw-zwart voetbalde met te weinig vertrouwen - en vooraan werd de geblesseerde Gert Verheyen duidelijk gemist. Jochen Janssen en Jankauskas deden wat ze konden - niet zelden met het nodige duw- en trekwerk - maar de vele hoge ballen in hun richting brachten doelman Franky Frans zelden in gevaar. Vooral Janssen zal meer van de wedstrijd verwacht hebben: hij keerde voor het eerst sinds zijn vertrek bij Westerlo terug naar het Kuipke maar kon zich zelden doorzetten.
Gelukkig bood de tweede helft beterschap. Jan Ceulemans stuurde zijn spelers veel agressiever het veld op en dat leverde meteen huizenhoge kansen op. Pelic en Brogno bleken elkaar plots blindelings te vinden en in tegenstelling tot de eerste helft wist de topschutter in de Belgische competitie de aanklampende Lembi nu wel van zich af te schudden. De treffer van Pelic - na een fout op Brogno - elf minuten na rust, was op dat moment dan ook meer dan gerechtvaardigd.
Na dat doelpunt kreeg de wedstrijd meteen meer animo. Ceulemans zag hoe zijn ex-club steeds meer veldoverwicht kreeg. Uitgespeelde kansen bleven uit. Verheyen probeerde de Westelse defensie nog te ontwrichten door Fadiga in te brengen voor Borkelmans maar ook zijn schaarse acties brachten geen zoden aan de dijk. Zelfs een finaal wanhoopsoffensief leverde Club niets meer op: het bleef 1-0. Na het verlies tegen Lierse en het gelijkspel tegen Lommel kon Jan Ceulemans dan weer opnieuw lachen, al was het maar omdat hij zijn ex-club de eerste nederlaag van het seizoen aansmeerde.

.

Nu in het nieuws