"Dit bedrijf is een levend museum"

Print
AntwerpenAlles is traditie bij de firma F.X. De Beukelaer in de Haantjeslei. Het bedrijf straalt in alle opzichten de sfeer van vervlogen jaren uit. Niet alleen is het productieproces van de Elixir d'Anvers sinds 1863 hetzelfde gebleven. ook het prachtige gebouw, de kruiden, de vaten,... alles is nog zoals in de beginjaren. Zelfs president Emile de Beukelaer, achterkleinkind van F.X., heeft iets van de klassieke sfeer van lang geleden. Hij is er fier op. "Dit alles bewaren zoals het is, dat is mijn grootste wens." Meer dan vierduizend bezoekers wensen met hem mee.
BR>Het is lekker aanschuiven bij F.X. De Beukelaer. De producent van de likeur Elixir d'Anvers heeft alles klaargezet om de bezoekers tijdens de Open Bedrijvendag te ontvangen. In de gang naar de stookruimte prijken enkele van de 32 kruiden die gebruikt worden om de likeur te maken. "Het recept is een goed bewaard geheim", zegt gedelegeerd bestuurder Ivan Nolet de Brauwere. "Die sleutel bewaar ik goed." Een oud certificaat meldt dat de koning "gunstig gevolg heeft gegeven aan de titel van gebreveteerd leverancier van het hof". "Mijn overgrootvader, François-Xavier, heeft de drank in 1863 samengesteld met verschillende gezonde kruiden die in die tijd bij de apotheker verkocht werden", zegt Emile de Beukelaer. Hij is de vierde generatie van het familiebedrijf. "Eigenlijk zijn wij een stuk patrimonium van de stad. Vroeger was er de haven, de zoo, De Koninck en ... de Elixir. Dat was Antwerpen." Het barok bureel van F.X. is nog intact. Er staan beeltenissen en er hangen schilderijen van de vorige generaties stokers. "Mijn grootvader daar is in 1885 nog Belgisch kampioen wielrennen geweest. Hij is de stichter van de internationale wielerfederatie", klinkt het trots.

Supergezond


De bezoekers krijgen tijdens de rondleiding een zicht op het productieproces van de Elixir. "De vaten waarin de drank rijpt, zijn nog origineel", gaat Emile verder "Als ze vol zijn, dan bougeren die niet." Het totale proces met distillatie en rijping duurt ongeveer vijf maanden. "En de gele kleur is niet van kleurstof. Dat komt door de safraan." Het enige wat in de loop van de jaren werd aangepast zijn de computers en de bottellijn. "Het is hier een leven museum en dat moet zo blijven", zegt Emile. "Dat is de toekomst van het bedrijf. We ontvangen zo'n 15.000 bezoekers per jaar. Vorige week waren hier nog tachtig Duitsers." In de vergaderzaal van de raad van bestuur hangen de vele medailles en diploma's voor de stokers van de drank. "Uit alle landen van de wereld. Eén uit 1887 is ondertekend door Louis Pasteur", weet Emile. Regelmatig krijgen ze dankbrieven van oude dames die dankzij de likeur supergezond blijven. Ook de beesten worden er beter van. 'Een derde liter Elixir voor een kolieklijdend paard of zwellend runder zet ze terug op de poten', luidt een advertentie in de allereerste uitgave van Gazet van Antwerpen in 1891.

.

Nu in het nieuws