Zon schijnt voor SunParks

SunParks Kempense Meren is niet langer het zwakke broertje onder de vier parken van SunParks. Integendeel, aan de put van Mol-Rauw wordt meer dan behoorlijk geboerd. Kempense Meren overleefde de herstructurering die eind vorig jaar startte. Nieuwe investeringen en een andere aanpak brachten meer vakantiegangers naar het recreatiepark. Een paar duizend gelegenheidsbezoekers kon zich er zondag op de Open Bedrijvendag van vergewissen.

Alex Kestens

BR>"Gedaan met dumpingprijzen om toch maar klanten te lokken", steekt crisismanager Frank Seynaeve van wal. Terwijl de dagjesmensen zondag SunParks binnenstebuiten keren, blikt Seynaeve tevreden terug op een woelige periode in de nog jonge geschiedenis van SunParks Kempense Meren. Hij stelt vast dat het park steeds meer volk trekt zonder dat onder de kostprijs wordt gewerkt.

"Vroeger waren er acties tot min vijftig procent. Daarvan is nu geen sprake meer. Onze prijzen liggen wel vijf procent lager dan in de andere parken van SunParks", zegt hij. Of die korting het verschil maakt, weet Seynaeve niet, maar hij stelt wel vast dat Kempense Meren niet langer aan de staart van de groep bengelt. "De portemonnee blijft toch belangrijk. Vooral Nederlanders pluizen alles nauwkeurig uit."

Dat blijkt ook uit de cijfers. Nederlanders en Vlamingen nemen elk veertig procent voor hun rekening, de Duitsers twintig procent. "Vorig jaar telden we een half miljoen bezoekers. Dit jaar zitten we nu al boven dat cijfer", zegt Seynaeve. Toch had het vakantiepark dit seizoen met een fameuze tegenslag af te rekenen. "In juli en augustus lag de bezettingsgraad maar op zeventig procent. Normaal is dat honderd procent, maar de Coca Cola- en dioxinecrisis gooiden roet in het eten. Op sommige dagen kregen we evenveel annulaties binnen als reserveringen."

Waarborgen

Sinds de oprichting van SunParks is dit jaar de eerste keer dat het slechte nieuws niet de bovenhand haalt. Voor de herstructurering zat SunParks Kempense Meren met twee grote problemen opgezadeld: een hoge schuldenlast en meer personeel dan ze zich konden veroorloven. "Tweehonderd personeelsleden, dat was niet langer houdbaar. Dat cijfer is herleid tot 103, plus de poetsploegen. Op financieel vlak kampten we met een ondraaglijke afschrijvingslast en hoge aflossingen. Daar is nu verandering in gekomen."

De Vlaamse overheid stak vorig jaar een handje toe in de vorm van leningwaarborgen. Nieuwe eigenaar Mark Van Moerkerke pompte vierhonderd miljoen nieuw geld in de vier parken. Daarvan ging een deel richting Mol-Rauw. "Dat geld investeerden we vooral in onze bungalows", zegt Seynaeve. "Tien bungalows werden omgevormd tot kinderparadijzen, we creëerden vijftien luxevilla's en 45 comfortbungalows. Die nieuwe formules liggen goed in de markt. We gaan zeker in die richting verder werken."