Negende Open Bedrijvendag veroorzaakt massale kijkfiles

DenderstreekDe negende uitgave van de Open Bedrijvendag was ook in onze regio een ware voltreffer. Tienduizenden mensen namen de gelegenheid te baat om in één van de deelnemende bedrijven uit de buurt een kijkje te nemen en een rondleiding mee te pikken.

Gazet van Antwerpen

legde haar oor te luister bij twee bedrijven die voor de eerste keer deelnamen en hun conclusie was unaniem: voor herhaling vatbaar.

Filip Michiels

BR>"De belangstellenden stonden hier letterlijk in files aan te schuiven", vertelt Paul Colpaert, zaakvoerder van de gelijknamige chocolaterie uit Wetteren. "De belangstelling bleek een stuk groter dan verwacht. We zitten momenteel aan ruim zesduizend bezoekers en er staan er nog minstens een duizendtal aan te schuiven."

Het Wetterse familiebedrijf produceert hoofdzakelijk holle figuurtjes en paaseieren. Sinds deze zomer brengt de chocolaterie ook de bekende

koetjesrepen

op de markt. Met het sinterklaasfeest in aantocht draait de productie deze weken op volle toeren, maar de dertig werknemers zagen er geen graten in om zondag een dagje extra te gaan werken om de bezoekers het productieproces te demonstreren.

"De hoofdmoot van de bezoekers bestaat uit gezinnen met kinderen. De kleintjes kregen een geschenkje mee naar huis. De mensen werden langs een vast traject geloodst, maar door de overweldigende belangstelling ontstonden ook binnen het bedrijf regelmatig kijkfiles", lacht Paul Colpaert.

Bij het buitengaan kreeg iedereen de gelegenheid een pakketje chocolade te kopen. De opbrengst daarvan gaat naar het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek. "Alleen al om de publiciteit die we hier vandaag meekrijgen, is dit initiatief voor mij zeker voor herhaling vatbaar", zo besluit de zaakvoerder.

Leken

Zowat een identiek scenario deed zich voor in Buggenhout, waar vaste-plantenkwekerij Spruyt voor het eerst mee op de Open bedrijven-kar sprong. "Ik heb eenvoudigweg nog geen tijd gehad om na te kijken hoeveel mensen we tot nu toe al over de vloer kregen, maar het zijn er minstens drieduizend", weet zaakvoerder Jan Spruyt te vertellen. "Gelukkig valt het weer vandaag mee, want de meeste demonstraties vinden in de open lucht plaats."

Enkele weken geleden gooide de kwekerij ook al de deuren open voor de vaste klanten. Zaakvoerder Spruyt is dan ook verbaasd over de hernieuwde massale belangstelling. "We tonen de mensen hoe we plantjes zaaien en stekken, we geven uitleg over weefselteelt en over de milieuaspecten van ons bedrijf. Het valt me op dat het publiek zeer heterogeen is. We kregen zowel echte plantenliefhebbers als volslagen leken over de vloer."

Nu in het nieuws