Vader van walkman overleden

Print
Akio Morita, de 'vader' van de walkman en van PlayStation, is zondagochtend in een ziekenhuis in Tokio overleden aan de gevolgen van een longontsteking. De mede-oprichter van het Sony-concern is 78 jaar geworden.
BR>Morita had eigenlijk de leiding op zich moeten nemen van een van de alleroudste Japanse sake-brouwerijen, maar hij zag meer in technologische uitdagingen. Samen met zijn vriend, de ingenieur Masaru Ibuka met wie hij in de marine had gediend, richtte hij in 1946 het bedrijf Tokyo Tsushin Denki op.
In een oud fabriekspand, dat zwaar gehavend werd tijdens de Tweede Wereldoorlog, herstelden ze aanvankelijk radio's en bouwden ze rijstkokers. Eind jaren vijftig schakelden ze over op de constructie van bandopnemers en andere audio-apparaten. Het bedrijf werd omgedoopt in 'Sony', afgeleid van het Latijnse 'sonus' voor 'klank'. "We wilden een nieuwe naam die wereldwijd moeiteloos herkend en in iedere taal uitgesproken kon worden," zo schreef hij in zijn boek 'Made in Japan'.
Sony verwierf al snel de reputatie van een bijzonder vernieuwend bedrijf. Morita zag niet veel in marktonderzoeken, maar moedigde de Sony-ingenieurs vooral aan met verrassend nieuwe dingen te komen. Toen op zekere dag het voorstel op tafel lag voor een kleine draagbare stereo casettespeler bleek de meerderheid van de Sony-top daar niets in te zien, maar Morita hakte de knoop door.
In 1979 kwam de walkman op de markt en het werd een wereldwijd succes. Minder bekend maar even succesrijk was 'Trinitron', een door Sony bedachte methode om kleurbeelden te projecteren op een tv-scherm.
Minder goed verging het de eerste video-cassetterecorder Betamax. De VHS-rivaal versloeg uiteindelijk de Sony-versie, hoewel Betamax omwille van zijn superieur kwaliteit nog altijd heerst in het wereldje van de tv-stations. Ook Sony's investering in een Hollywood-studio werd geen succes.
De laatste jaren was de medeoprichter van het miljardenconcern vooral verantwoordelijk voor de financiële gang van zaken bij het bedrijf. In 1993 werd Morita getroffen door een hersenbloeding tijdens een partijtje tennis en belandde hij in een rolstoel. Het jaar daarop trok hij zich uit het zakenleven terug en zocht zijn heil op Hawaï. In augustus dit jaar keerde hij terug naar Japan maar al snel moest hij worden opgenomen in een ziekenhuis. Vorige maand verzwakte hij plotseling tot een bijkomende longinfectie hem zondag fataal werd.

.

Nu in het nieuws