Duitsland krenterig voor dwangarbeiders

Duitsland biedt nazi-dwangarbeiders een veel lagere schadevergoeding dan de slachtoffers zelf verlangen. In de regel ligt het bedrag duidelijk onder de tienduizend mark (201.300 frank) per persoon. Gevangenen uit concentratiekampen krijgen wel meer.

BR>Dat zegt Otto graaf Lambsdorff, onderhandelaar namens de Duitse regering. Zijn aankondiging komt kort voor de hervatting van de slepende onderhandelingen over de schadevergoedingen, woensdag in Washington.

Het is slikken of stikken, aldus Lambsdorff in het weekblad

Focus

. De tegenpartij kan het aanbod accepteren of compleet afwijzen, maar dan krijgen de slachtoffers niets. "Het maakt niets uit welk bedrag ik noem", voorspelt de Duitse onderhandelaar. "Er zal altijd een golf van verontwaardiging losbreken bij de advocaten en de organisaties van de slachtoffers."

De gedupeerden eisen dertig tot veertig miljard mark compensatie. Volgens ingewijden uit de Duitse bedrijfsleven gaat Lambsdorff in Washington acht miljard mark bieden. De regering in Berlijn zou bereid zijn de helft van het bedrag op zich te nemen. De andere helft komt uit een speciaal fonds van ondernemingen (of hun opvolgers) die in de Tweede Wereldoorlog dwangarbeiders te werk hebben gesteld. De regeringscommissaris was onlangs in een interview met een Tsjechische krant niet verder gegaan dan vijf miljard mark.

Lambsdorff pleit voor duidelijke verschillen bij de schadevergoedingen. Een gevangene uit een concentratiekamp heeft recht op een hoger bedrag dan een 'gewone' dwangarbeider, aldus de onderhandelaar. Precieze bedragen moeten nog worden vastgesteld.

De Duitse regering wil de onderhandelingen voor het einde van het jaar afsluiten. De uitbetalingen kunnen dan midden volgend jaar beginnen. Oorspronkelijk had het overleg al op 1 september dit jaar tot een akkoord moeten leiden.

Nu in het nieuws