Bedrijfsbezoekers staan in de file

Print
De Open Bedrijvendag in Vlaanderen trok zondag 735.000 bezoekers naar 200 bedrijven. Organisator Yves Lejaeghere reageert opgetogen. "Het was echt openbedrijvenweer. Het blijft ons verbazen dat mensen de moed hebben om in ellenlange rijen te gaan staan. Het is het bewijs dat ze willen zien wat er achter de muren van een bedrijf gebeurt."
BR>De provincie Limburg telde 100.000 nieuwsgierigen. In de provincie Antwerpen verwelkomden de deelnemende bedrijven 190.000 bezoekers. Bij de zuivelfabriek Inza in Schoten kwamen 13.000 mensen langs. "Dat zijn aantallen zoals bij een voetbalwedstrijd. Ongelooflijk", zegt Lejaeghere.
Opmerkelijk was het groot aantal bezoekers in de eerder kleine paardenmelkerij in het Antwerpse Lint. "We werden overrompeld. Wij denken dat er zeker 20.000 bezoekers waren", reageert de zoon van de uitbaters. "Er stonden files tot vijf kilometer ver. Alle wegen in de omgeving zaten vast. De politie is spontaan ter hulp gekomen. Voor ons is de dag meer dan geslaagd."
Vlaams minister van Economie Dirk Van Mechelen bracht een bezoek aan verscheidene Antwerpse bedrijven. Hij was enthousiast over het initiatief. "Wat ik heb gezien, was indrukwekkend. De consument wil met eigen ogen zien wat er geproduceerd wordt." De minister werd bij zijn bezoek aan Ecover in Malle, een ecologische fabriek van waspoeder en reinigingsproducten, voorafgegaan door zijn collega Mieke Vogels. "In dit soort bedrijven is de creativiteit een enorm concurrentievoordeel", zegt ze. Rond de machines legt Ecover houten planken in plaats van beton. "Beton geeft koude voeten en zou ook één van de oorzaken van stress zijn", zegt de directeur. "Wij houden daar rekening mee. Voor ons is deze Open Bedrijvendag publiciteit."
In Wallonië kwamen 590.000 bezoekers bij de 182 deelnemende bedrijven over de vloer. Vooral bedrijven langs de Waalse ruggengraat in de provincies Luik en Henegouwen namen deel. Een dertigtal bedrijven in Brussel verwelkomde 30.000 bezoekers.

.

Nu in het nieuws