64 megabyte op een postzegel

Print
geheugenkaartje
Een mp3-speler kan heel wat kwijt op zo'n klein geheugenkaartje. Foto GvA
Diskettes en cd's zijn nog steeds het opslagmedium bij uitstek, maar ze zijn niet altijd even bruikbaar. Zeker niet als je denkt aan de serie nieuwe kleine toestelletjes - palmtops, mp3-spelers, digitale camera's, enz. - die op dit moment de markt overspoelen. Zou het daarom niet handig zijn om een geheugendrager te hebben waarop je een heleboel dingen kwijt kan en die toch zo klein is dat hij echt overal in past? Wel, die bestaat al meer dan een decennium: de flash geheugenkaart.
BR>
Flash geheugenkaartjes werken met halfgeleidende chips: dat betekent dat ze de opgeslagen gegevens permanent bewaren, zonder dat er stroom of batterijen voor nodig zijn. De kaartjes zijn ook wisbaar en herbruikbaar, net als diskettes. Het verschil met diskettes zit in de opslagcapaciteit, de grootte en de manier van bewaren: Flash geheugenkaarten kunnen tot 16 MB kwijt op de oppervlakte van een postzegel, maar kunnen, in tegenstelling tot je gewone computergeheugen, geen kleine gegevenseenheden wegschrijven. Vergelijk het met een tekst: je normale geheugen zou elke letter apart kunnen bewaren, terwijl Flash enkel hele paragrafen kan wegschrijven.
Een volgende vraag: als de kaarten al meer dan tien jaar bestaan, waarom worden ze dan nu pas echt populair? Dat heeft vooral te maken met twee factoren: de prijs van de kaartjes die serieus aan het dalen is en de explosieve groei van het aantal palmtops, digitale camera's en mp3-spelers, die de ideale afzetmarkt vormen voor de kleine Flash geheugenkaarten.

Formaten


Er bestaan overigens verschillende formaten van die kaarten. Het eerste onderscheid dat we moeten maken is dat tussen lineaire kaarten en ATA kaarten. Om dat verschil héél simpel uit te leggen, kunnen we zeggen dat lineaire kaarten software - Flash Filing System om precies te zijn - nodig hebben om de opgeslagen files te lezen. ATA kaarten gedragen zich daarentegen als een harde schijf: ze zoeken zelf naar de informatie zonder software. Een tweede onderscheid is dat tussen kaarten van type I, type II en type III. Maar dat verschil zit hem vooral in de dikte van de kaarten. Type I is het dunst (3,3 mm), type III het dikst (10,5 mm).

ATA Flash Card


Deze kaarten werken in alle pc's en laptops die voorzien zijn van een gleuf voor pc-kaarten en ook in een aantal digitale camera's. ATA flash geheugenkaarten hebben de hoogste opslagcapaciteit (4MB tot 440 MB) en kunnen worden gebruikt om backups te bewaren. Als je bereid bent om meer te betalen dan voor een stapel cd's tenminste.

Compact Flash Card


Compact Flash is ongeveer half zo groot als een ATA flash card - vergelijk het met een luciferdoosje - maar heeft toch nog een grote opslagcapaciteit (4 MB tot 96 MB). Dit wordt waarschijnlijk de standaard voor de volgende generatie van kleine randapparaten met een grote geheugencapaciteit.

Flash Miniature Card


Miniature kaarten zijn nog kleiner, nog ongeveer één vierde van de ATA Flash kaart. Toch hebben ze een opslagcapaciteit die varieert van 2 MB tot 32 MB.

SmartMedia Card en MultiMedia Card


De kleinste kaarten op de markt - nog ongeveer een postzegel groot - leveren ondanks de geringe grootte nog een opslagcapaciteit van 2 tot 64 MB. Waarschijnlijk ook de meest bekende kaarten omdat ze op dit moment gebruikt worden door een groot aantal digitale camera's en mp3-spelers.

Hoeveel foto's kunnen op zo'n Flash geheugenkaart?


Het aantal foto's dat je op een Flash-geheugenkaart kan opslaan, hangt af van de grootte van de JPEG-file. Alle foto's die je maakt met een digitale camera worden namelijk omgezet naar een JPEG-file. Bij professionele toestellen zullen die JPEGs groter zijn dan bij een simpel toestel, omdat de professionele camera in staat is meer details - in computertaal zijn dat pixels - te registreren. Om te kunnen zien hoeveel foto's je op één Flash-kaart krijgt kan je een simpel rekenregeltje toepassen. Je kijkt hoe groot één JPEG-file is en je deelt de totale opslagruimte van je kaart door dat getal. Een voorbeeld: je JPEG-file is 450 KB groot. Dat betekent dat er op je kaart van 30 MB 66 foto's kunnen (30 MB gedeeld door 450 KB = 66). De meeste nieuwe camera's maken dat rekensommetje overigens zelf en zeggen hoeveel foto's je nog kan maken.
D.Vy

.

Nu in het nieuws