Nederlandse spruiten niet langer bitter

In Nederland is het spruitje zijn bitterheid goeddeels kwijt. Elf jaar lang heeft het veredelingsbedrijf Novartis Seeds uit Enkhuizen samen met de Landbouwuniversiteit Wageningen aan de nieuwe generatie spruitjes gewerkt. Zonder dat er reclame voor is gemaakt, zijn de nieuwe, minder bittere spruitjes al geleidelijk in de schappen van groentewinkels of supermarkten geïntroduceerd. Spruiten staan van oudsher bekend om de geur, de bittere smaak blijft echter het struikelblok voor spruitenhaters. Het probleem van het overtollige bitter is door de universiteit en het veredelingsbedrijf bij de kern aangepakt. Het gehalte van de twee stoffen die de bittere smaak veroorzaken, sinigrine en progoitrine, is voor zestig procent erfelijk bepaald en met zaadveredeling simpel omlaag te brengen.

BR>De bittere smaak behoort niet definitief tot het verleden, maar wordt wel flink de kop ingedrukt. Per jaar worden in Nederland 8 miljard spruiten geoogst. De meerderheid komt op het bord van de Duitsers terecht, 18 procent blijft in Nederland. Hiermee zijn onze noorderburen na Engeland de grootste producent van Europa. Nederland telt ongeveer 750 bedrijven waar spruiten worden geteeld.

Na de studie is het nu theoretisch mogelijk spruiten aan te bieden, aangepast aan de smaak: bittere voor de liefhebbers, zoete voor de kinderen.

Nu in het nieuws