Neanderthalers hielden van brokje mensenvlees

Onderzoekers zijn in Zuid-Frankrijk op ondubbelzinnige aanwijzingen gestoten dat onze verre voorouders, de Neanderthalers, kannibalen waren. Volgens het verslag van een Frans-Amerikaans team in de jongste uitgave van het wetenschappelijk tijdschrift

Science

lagen de gevonden menselijke resten onder dierlijke beenderen in een afvalhoop in een holte. Alle fossielen tonen duidelijke sporen dat er op een doelgerichte manier werd geslacht.

DPA

BR>"Als we tot de slotsom komen dat de dierbeenderen de resten van een maaltijd waren, dan moeten we hetzelfde logischerwijze ook van de menselijke beenderen vermoeden", meent Alban Defleur van de Université de la Mediterranée in het Franse Marseille. De fossielen werden gevonden in een holte in de buurt van Moula-Guercy in de Ardèche-regio en zijn tussen de 100.000 en de 120.000 jaar oud. In totaal zijn sinds '91 al 78 Neanderthaler-beenderen opgedoken die van minstens zes verschillende individuen (twee volwassenen, twee tieners en twee zes- tot zevenjarige kinderen) afstammen. Vooral de schedel en de grote arm- en beenbotten werden met geweld gebroken om op die manier blijkbaar gemakkelijk de hersenen en het erg voedzame beenmerg te bereiken, concluderen de onderzoekers.

Het merendeel van de beenderen in de afvalhoop bleek op de eerste plaats afkomstig van herten, op de tweede plaats van mensen en ook van geiten. Alle beenderen vertonen een gelijkaardig breukpatroon en ook dezelfde schaafsporen, die ontstaan bij het afschrapen van het vlees. In Kroatië waren eerder al gelijkaardig behandelde Neanderthaler-beenderen gevonden, die ook toen een discussie over vermeend kannibalisme uitlokten. Maar er waren geen ondubbelzinnige aanwijzingen. In de holte van Moula-Guercy liggen de zaken duidelijk anders, menen Defleur en zijn medewerkers. Honger kan de Neanderthalers niet hebben gedreven, omdat er genoeg ander voedsel voorhanden was. Een begrafenisritueel wordt eveneens uitgesloten. Er blijft slechts een enkele conclusie over: de Franse Neanderthalers waren kannibalen.

Nu in het nieuws