Eicellen van mens gekweekt in muizen

Wetenschappers zijn erin geslaagd in een laboratorium in muizen menselijke eicellen te kweken. Op dit moment laten sommige vrouwen bij wie de eierstokken moeten verwijderd weefsel invriezen in de hoop dat zij dat ooit kunnen gebruiken om kinderen te krijgen. Volgens het Britse blad The Independent hebben twee onafhankelijk van elkaar werkende teams met succes aangetoond dat het mogelijk is om onvolgroeide eicellen uit eierstokken te halen en die in muizen te laten rijpen.

Belga

BR>De nieuwe techniek zal het in de toekomst wellicht mogelijk maken eicellen uit vrouwen wier eierstokken moeten worden verwijderd, bijvoorbeeld voordat zij een behandeling tegen kanker ondergaan, op een later tijdstip voor een zwangerschap te gebruiken.

Tot nu toe worden vrouwen die een dergelijke kankerbehandeling ondergaan steriel. De nieuwe doorbraak zal ongetwijfeld leiden tot woedende reacties van mensen en organisaties die zich verzetten tegen wetenschappelijke ingrepen in de menselijke voortplantingscyclus en proeven met dieren. Eerder deze week werd bekend dat de Britse hoogleraar Roger Gosden van de universiteit van Leeds er samen met andere wetenschappers in was geslaagd voor het eerst in de geschiedenis een eierstoktransplantatie uit te voeren. Dat betekende een doorbraak omdat daarmee de mogelijkheid ontstond ingevroren eierstokken op een later tijdstip alsnog te gebruiken.

Dezelfde Gosden blijkt er ook in te zijn geslaagd eicellen te laten rijpen in muizen waarvan het afweersysteem niet meer werkt, zodat de dieren de lichaamsvreemde cellen niet afstootten. Dit onderzoek werd later herhaald in het Toronto Ziekenhuis in Canada, dat daarmee de vruchtbaarheid van kankerpatiënten hoopt te herstellen. De aldus verkregen eitjes zouden vervolgens 'in vitro' moeten worden bevrucht en worden ingeplant in een menselijke baarmoeder om een zwangerschap mogelijk te maken. Gosden waarschuwde eerder in zijn boek Designer Babies dat dergelijke technieken alleen in extreme omstandigheden moeten worden toegestaan. Hij benadrukte dat er nog veel onderzoek nodig is in verband met het risico dat met dergelijke technieken ook virussen of prionen (de eiwitten die BSE veroorzaken) van de ene op de andere soort zouden kunnen overgaan en de menselijke eicel besmetten.

Nu in het nieuws