Wannes en Roland snuiven aan intieme folkblues

STROMBEEK-BEVER -

Wannes Van de Velde en Roland van Campenhout leerden elkaar 35 jaar geleden kennen in de kroegen aan de Brugse Poort in Gent. Dat café's een sleutelrol hebben gespeeld in hun carrière blijkt uit hun gezamenlijk concert

De nomaden van de muziek

. Over de drankhuizen wordt van het begin van de show tot in de bisnummers uitgebreid doorgeboomd. Lange slingers kermislampjes vrolijken het decor op voor de pauze. Nadien wordt het licht gedempt. De twee muzikanten zitten netjes naast elkaar en kijken meer naar hun lijvig draaiboek dan naar het publiek. Ze beloven een muzikale mozaïek.

Ludo Dosogne

BR> Na een vleugje flamenco van de Antwerpse zanger schakelt Roland al vlug over op de ruige blues. Ze brengen samen een hommage aan de eeuwige zwerver, die geen terminus kent. Hun stemmen vormen een schril contrast. De ene is doorrookt en laag. De andere grijpt het liefst naar hoge noten. Wanneer beiden later worden ondersteund door een tweekoppige begeleidingsband wordt het intimistisch karakter niet verstoord. Zelfs protestsongs passeren de revue, zoals het sarcastische

Masters of war

van Bob Dylan. Roland kiest voor de originele, Amerikaanse versie. Wannes neemt de Nederlandse vertaling voor zijn rekening. Hij zinspeelt op zijn politiek engagement en op zijn rol in 'Mistero Buffo' bij de Internationale Nieuwe Scène.

Ook hekelt hij de stinkfabrieken. De schilderijen van Fred Bervoets inspireren hem tot enkele gedichten. Roland mijmert op zijn beurt over wereldmuziek, terwijl Wannes toegeeft dat die ook Vlaams of Antwerps kan zijn. Het duo is zelfs vertrouwd met het smartlappenrepertoire en de country. Toch snuiven ze vooral aan de poëtische folkblues.

De nomaden van de muziek komt naar bijna alle culturele centra. In Mortsel op 6/10 (03/443.73.80), Willebroek op 8/10 (03/860.97.91), Aartselaar op 22/10 (03/877.28.75), Sint-Niklaas op 23/10 (03/766.39.39), Brasschaat op 12/11 (03/652.04.00), Lier op 13/11 (03/488.06.79).

Nu in het nieuws