Virtual Technology van NASA voor diabetespatiënten

Sommige diabetespatiënten gaan binnenkort technologie van de NASA voor virtuele realiteit gebruiken om in het menselijk lichaam te gluren en de effecten van de ziekte te beheersen. Uit eerste observaties blijkt dat artificiële visietechnologie, die wordt gebruikt om piloten te trainen om te vliegen bij slecht zicht, diabetici in nood kan helpen om de schade aan hun zenuwstelsel te visualiseren en de bloedstroom naar armen en benen te controleren. Deze herfst gaan patienten "biofeedback" zelfcontrolerende technieken gebruiken om hun bloedcirculatie op te vijzelen, dankzij sensors die aan hun vingertoppen zijn vastgehecht. Het systeem gaat op de bovenhuid metingen verrichten van hartslag en temperatuur om een door de computer gegenereerd beeld te krijgen van wat er zoal gebeurt in de bloedvaten onder de huid.

Belga

BR>Bij deze proeven gaan de patienten driedimensionale virtual reality apparatuur op het hoofd krijgen om de contractie en expansie van hun bloedvaten te "zien". De onderzoekers van de Strelitz Diabetes Research Institutes van de Eastern Virginia Medical School in Norfolk hopen dat de patiënten dankzij deze technieken zichzelf dermate gaan trainen dat zij zonder enig hulpmiddel hun bloedcirculatie gaan kunnen aanvoelen en controleren. Werken met virtuele realiteit is volgens de vorsers gemakkelijker aan te leren en motiverend voor patiënten dan vroegere biofeedbacktechnieken die fysiologische informatie in eenvoudige grafieken omzetten.

In het Behavorial Medicine Center aan het University of Virgina Health Sciences Center starten trouwens, eveneens deze herfst, studies om te zien of dezelfde virtual technology technieken ook van nut kunnen zijn bij andere ziekten die te maken met de bloedsomloop, zoals migraine.