Rugklachten voorkomen met cd-rom 'Mijn rug en ik'

Meer dan de helft van de bevolking kampt wel eens met rugproblemen. Uit cijfers van het OCMW van Antwerpen bleek dat acht procent van het personeel één of meerdere dagen werkonbekwaam was door rugklachten. Het Provinciaal Veiligheidsinstituut lanceert daarom de cd-rom

Mijn rug en ik

. De cd-rom is een verderzetting van de zeer succesvolle tentoonstelling

Mijn rug en ik

in het Provinciaal Veiligheidsinstituut in Antwerpen. Meer dan 26.000 bezoekers kwamen al een kijkje nemen. Naast de tentoonstelling werd ook een brochure uitgeven. Die is al in zijn derde druk. Op basis van deze uitgave werd nu een cd-rom opgesteld.

Sacha Van Wiele

BR>Op een eenvoudige en overzichtelijke manier maakt de gebruiker in vijf hoofdstukken kennis met de verschillende aspecten van de rug: inleiding, opbouw en werking van de rug, ontstaan van rugklachten, preventiemaatregelen en rugversterkende oefeningen. De gebruiker krijgt tips over de correcte sta-, zit- en lighouding en juiste tiltechnieken. Oefeningen om de rug te versterken worden zeer begrijpelijk uitgelegd en getoond via beeld en geluid. De nood aan een sensibiliseringsacties zijn volgens bestendig afgevaardigde van Welzijnsbeleid, Ludo Helsen (CVP), van groot belang. Bij bedrijven zijn rugklachten de belangrijkste oorzaak van werkverlet. Dat bleek uit gegevens van het OCMW van Antwerpen. Van de 9.238 personeelsleden was acht procent één of meerdere dagen werkonbekwaam door problemen met de rug. Dit betekende een verlies van 13.678 werkdagen.

"De piek van het aantal rugklachten ligt rond de leeftijd van 35 jaar", zegt Ludo Helsen. "De basis van deze problemen beginnen al tijdens de kindertijd. Ik denk daarbij aan te zware boekentassen en schoolbanken of stoelen die niet zijn aangepast aan elk kind individueel. Preventieve acties rond rugklachten zijn hoog nodig, dat toont het hoog aantal bezoekers aan onze tentoonstelling aan."

Cd-rom Mijn rug en ik, Provinciaal Veiligheidsinstituut, Jezustraat 28, Antwerpen, 1.500 frank. Info: 03/203.42.00.