"Ik laat me niet door Verschueren afmaken"

Print
Antwerp-voorzitter Eddy Wauters countert Anderlecht-manager fel na herschikken van aantal stemmen in Profliga
BR>BRUSSEL - Het zit er bovenarms op tussen Eddy Wauters en Michel Verschueren. De vreugdekreet van de Anderlecht-manager na de Profliga-vergadering van maandag is bij Wauters in het verkeerde keelgat geschoten. "Ik laat me niet door Verschueren afmaken", fulmineert de Antwerp-voorzitter.
Dit is een historische doorbraak, bleef Verschueren gisteren beweren. Dat vijftien clubs positief stonden tegenover een systeem met meer stemmen voor de grootste clubs, deed Mister Michel stralen. Terwijl hij - persartikels in de hand - stond te triomferen bij zijn werkgevers Constant en Roger Vanden Stock, ging Wauters in de tegenaanval.
Gazet van Antwerpen: Vanwaar uw woede?
Eddy Wauters: In de eerste plaats was ik heel verwonderd dat Verschueren na de vergadering had gesproken. De afspraak was dat enkel Jean Van Milders de pers te woord zou staan. Als Verschueren de bal met de hand mag raken, mag ik dat ook. Ten tweede heeft hij onjuiste en voorbarige informatie verspreid. Hij manipuleert de pers als het hem uitkomt. Hij laat uitschijnen dat er een akkoord is in de Profliga, maar er is zelfs geen stemming geweest. Iedereen heeft zijn standpunt gegeven. Elf clubs zegden: Ja, maar. Als ik de voorwaarden van Westerlo hoor, zeg ik: Dat is een nee.
"Wat kan ik eraan doen dat Anderlecht vorig seizoen op een bepaald moment laatste stond?"
Eddy Wauters
Verschueren zegt dat het Belgisch voetbal blijft stilstaan als kleine clubs evenveel inspraak blijven hebben als grote.
Hoe houden wij de grote clubs in godsnaam tegen? Wat kan ik eraan doen dat Anderlecht vorig seizoen op een bepaald moment laatste stond? Of dat Genk het niet haalt tegen Maribor? Wat heeft dit met stemgewicht te maken? De Profliga is een vzw. Dat houdt in dat elk lid een gelijke stem heeft. Antwerp is 25 jaar lid van de Profliga, bestaat 120 jaar, neemt voor de honderdste keer deel aan een kampioenschap van de bond. Waarom zouden wij maar één stem krijgen en een ander vijf? Toen we zes jaar geleden op Wembley de finale van de Europabeker speelden en Genk in tweede klasse stond, zei ik ook niet: Jullie komen er niet meer in. Trouwens, in het buitenland bestaat er nergens een systeem met verschillend stemgewicht.
Verschueren zegt dat u nooit meer op dezelfde lijn zal komen met hem. U bent te slim.
Ik bedank hem voor dat compliment. Hij is vooral sluw. Hij negeert de afspraken. Maar de clubs zien zijn bedoeling wel in, hoor. Ik ga me als voorzitter van Antwerp toch niet door hem laten afmaken. Door externe oorzaken zitten we in tweede klasse, maar dat is geen reden om ons als minderwaardigen te behandelen. Ik weet wat Verschueren kan en durft, maar nu haalt hij heel het spel overhoop. Zijn club zal hem dat ook niet in dank afnemen.
"Anderlecht wil weer meedoen aan de Champions League en daarom moeten wij eruit. Dat gaat niet, hé."
Eddy Wauters
Uiteindelijk draait alles vooral om centen.
Verschueren weet goed genoeg dat het daarom draait. Hij is al vier of vijf jaar geen kampioen meer, he. En Anderlecht heeft vorig seizoen voor het eerst verlies geboekt. Hij wil niet meer tegen Lommel en Beveren spelen, maar twee keer tegen Genk en Club Brugge, met nog eens play-offs. Maar de kloof met Europa is zo groot, dat Anderlecht de grote spelers toch niet kan betalen. Daar kan Anderlecht niets aan doen, maar wij ook niet. Anderlecht wil weer meedoen aan de Champions League en daarom moeten wij eruit. Dat gaat niet, he. De kampioen heeft al zes of zeven miljoen meer tv-gelden dan de rest. Dat kan nog opgetrokken worden, maar niet ten koste van alles. Wij hebben als tweedeklasser 30% minder tv-gelden dan een eersteklasser.
Stapt Antwerp uit de Profliga als het voorstel van Verschueren aanvaard wordt?
Ik ben zoals Dehaene: ik antwoord pas op die vraag als die situatie zich werkelijk voordoet. Er moet nog veel gebeuren vooraleer de clubs het plan goedkeuren. Intussen blijf ik Antwerp verdedigen. Dat is een van de redenen waarom ik geen Profliga-voorzitter meer ben. Ik kan zeggen wat ik wil.
MEEST RECENT