WWF: onvruchtbaarheid door TBT bij mensen bewezen

Duitse wetenschappers hebben volgens een internationale milieuorganisatie het bewijs geleverd dat het industrieel vergif Tributylcine (TBT) een schadelijke invloed heeft op het hormonaal stelsel van de mens. De stof die voorkomt in verf voor schepen leidt bij vrouwen tot onvruchtbaarheid en vermannelijking, aldus het Wereld Natuur Fonds (WWF). De resultaten van de studie die aan de Universiteit van Bonn is gemaakt tonen het belang aan van een wereldwijd verbod op TBT, aldus de woordvoerster van het WWF, Patricia Cameron.

BR>Uit onderzoek is gebleken dat TBT het menselijk enzymensysteem aantast. Dat systeem is verantwoordelijk voor de vorming van vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogeen). Als het enzymensysteem door TBT geremd wordt, dan vormen er zich enkel mannelijke geslachtshormonen (testosteron). Tot nu toe is dit enkel bij zeeslakken vastgesteld.

De vorsers van de Universiteit van Bonn hebben bij culturen van menselijke cellen de gevolgen vastgesteld van een bepaalde hoeveelheid TBT (6,3 micromol). Een fractie van deze hoeveelheid verhindert dat menselijke genen bij de opbouw van enzymen voor de productie van geslachtshormonen worden gevormd.

Scheikundige verbindingen zoals TBT die in de verf van scheepsrompen zitten kunnen in water loskomen. In de Duitse kustwateren zijn er volgens het WWF geen hogere waarden dan 2 microgram per liter water te vinden. Toch komt TBT, via vissen en andere zeedieren, in de menselijke voedselketen terecht. De betrekkelijk hoge TBT-waarden die voor de Poolse kust gevonden worden kunnen, bij het eten van meer dan 250 g vis per dag, een gezondheidsrisico voor de mens vormen. De voorbije maanden zijn sporen van gif bij zeehonden en walvissen in het Noordpoolgebied gevonden. Deze zeezoogdieren zijn het traditionele voedsel voor de mensen die in de Noordpoolstreken leven.

Nu in het nieuws