Telinfo investeert in fonds voor jonge internetbedrijven

Print
De Belgische tele- en datacommunicatiegroep Telinfo gaat 4 miljoen euro (160 miljoen frank) investeren in Net Fund, een risicokapitaalfonds voor jonge, startende internetbedrijven. "Wij willen bijblijven in deze snel evoluerende markt", verklaarde voorzitter John Cordier dit weekend bij een bezoek aan een aantal Amerikaanse partners, gevestigd in het Californische Silicon Valley.
BR>Net Fund is een durfkapitaalfonds dat werd opgericht door het beursgenoteerde Mitiska, de participatiemaatschappij boven bedrijven als Brantano, Carpetland en AS Adventure. Het fonds investeert o.m. in BricsNet en de internetboekhandel Proxis en zou voor het einde van het jaar moeten beschikken over een kapitaal van 30 miljoen euro (1,2 miljard frank). Maar de Telinfo-voorzitter kon niet vertellen of dit bedrag ondertussen al is bijeengebracht.
De groep van Cordier kocht eerder een belang in netwerkbeveiligsspecialist NetVision, waarvan het nu nog 10 procent van de aandelen in handen heeft. Beide participaties maken deel uit van een doordachte strategie, waarin de grenzen tussen vaste en mobiele telefonie vervangen en zaken als internet en de kabel belangrijker worden.
Southco, het "Waalse Telenet" dat Telinfo wil uitbouwen, is daarvan een mooi voorbeeld. Het ambitieuze kabelproject komt voorlopig echter niet van de grond.

Telenet


De interesse van mobilofoonoperator Mobistar om een belang te nemen in het 'echte' Telenet is dan weer des te concreter. Momenteel staat de 25%-participatie van het Amerikaanse MediaOne te koop. Daarvoor is er heel wat interesse. "Er zijn op dit moment tien kandidaten, waaruit in eerste instantie een shortlist van drie zal worden gedistilleerd", aldus Cordier, die even zijn pet opzette als bestuurder van Mobistar.
Na de eerder afgesprongen onderhandelingen tussen Telenet en meerderheidsaandeelhouder France Telecom neemt de directie van Mobistar dit keer het dossier zelf in handen. "Ongeveer 94 procent van de Belgen hebben een kabelaansluiting, terwijl slechts 76 procent over een vaste telefoon beschikt", schetste Cordier nog even de belangen.
De Franse telefoonmaatschapij en Cordier zijn geïnteresseerd in een belang in Telenet omdat zij een grote concurrent van Belgacom willen vormen die tegelijkertijd vaste telefonie, mobilofonie, oplossingen voor bedrijven en internet kan aanbieden.

Nu in het nieuws