"Ik ben er enorm trots op"

Andre Agassi na tweede winst in US Open nieuwe nummer één op wereldranglijst
BR>NEW YORK - Andre Agassi stond in de nacht van zondag op maandag voor de derde maal dit jaar in de finale van een Grand Slam. Voor de tweede keer won hij. "Dit is ongelooflijk", stamelde de 29-jarige man uit Las Vegas, die de nieuwe nummer één op de wereldranglijst wordt. "Ik heb er veel voor moeten doen om hier te geraken. Ik ben er dan ook enorm trots op", vertelde hij.
In de finale op Flushing Meadows moest de Amerikaan bijzonder veel strijd leveren met Martin, eveneens 29 jaar oud. De wedstrijd duurde 3u23'. De als zevende geplaatste Martin verloor de eerste set met 6-4, maar sloeg vervolgens in twee tiebreaks terug. Agassi bleef koel en met 6-3 en 6-2 trok hij de partij zonder een servicegame te verliezen definitief naar zich toe. Na 1994 was het zijn tweede zege in New York. De US open is de eerst Grand Slam die Agassi tweemaal wint. De andere drie toptornooien won hij eenmaal.
De echte topvorm heeft Agassi sinds Roland Garros, dit jaar. "Toen voelde ik dat mijn ballen op belangrijke momenten het best over de baan gingen." Na de zege in Parijs was Agassi de vijfde tennisser in de geschiedenis die alle Grand Slams op zijn erelijst heeft.
"Als de dalen niet zo diep zouden zijn geweest, waren de toppen nu niet zo hoog."
Andre Agassi
Op de nieuwe wereldranglijst neemt Agassi de hoogste positie in. Hij had het zelf niet durven hopen, toen hij twee jaar geleden verloren leek voor het toptennis. Agassi leek ten onder te zijn gegaan aan het leven, en speelde slechter en slechter. Met de 141e plaats op de wereldranglijst mocht hij niet eens meer automatisch meedoen aan grote tornooien, maar moest hij zich via kwalificaties en challengers tussen de mindere goden bewijzen. De multimiljonair speelde op baantjes waar hij bij gebrek aan ballenjongens steeds zelf moest bukken.
Maar de terugkeer bleef niet uit. Agassi, vlak voor zijn inzinking getrouwd met actrice Brooke Shields, knokte terug. Zijn huwelijk liep dit voorjaar stuk, zijn loopbaan liep beter dan ooit. "Destijds heb ik echt een keuze moeten maken", zei Agassi na de winst die hem 30 miljoen Bfr opbracht. "Wilde ik doorgaan of stoppen? Als ik wilde doorgaan, had ik een hoop werk te doen."
Dat werk volbracht de olympisch kampioen voorbeeldig. Agassi was de eerste tennisser sinds 1986 (Ivan Lendl) die in de laatste drie Grand Slams in één jaar de finale haalde. "Als de dalen niet zo diep zouden zijn geweest, waren de toppen nu niet zo hoog. Zo heeft het bij mij altijd gewerkt."
Spijt van de mindere jaren heeft Agassi niet, zo beweert hij. "Wat ik heb gemist, kan ik gelukkig nu inhalen. Ik voel dat er nog meer inzit, dat ik nog beter kan worden. En het heeft geen zin om te zien in spijt. Dat is een beetje mijn levenshouding geworden."
Finale: Agassi (VS) - Martin (VS) 6-4, 6-7 (5/7), 6-7 (2/7), 6-3, 6-2.
Nu in het nieuws