"Eigenlijk zijn de meeste renners koersmoe"

Print
LOS CARRALES - Met Verbrugghe, Tchmil en Van Petegem zijn al drie Belgen die de Vuelta als voorbereiding op het wereldkampioenschap reden naar huis. Consequentie van die opgave is dat hun ideale aanloop naar Verona is verprutst en dat er op een andere manier aan de conditie dient te worden gesleuteld.
BR> Hendrik Redant: "Je merkt het meteen aan de moeite die we nu doen om Peter Van Petegem een reserveprogramma te geven. Er is al tien keer over en weer getelefoneerd om een Italiaanse aanloop te forceren. Hij gaat tot woensdag rusten om zijn blessures te laten genezen of hij staat nergens. Nadien herneemt hij op de weg en rijdt hij de GP Sabatini, de Ronde van Emilië en de Copa Placci".
Rudy Pevenage: "Vergeet niet dat het seizoen bijna voorbij is. Eigenlijk zijn de meeste renners koersmoe, trainen doen ze niet graag meer. Het gebeurt alleen nog omdat het moet. Ik weet hoe het destijds met mezelf ging. Ik vertrok voor een rit van vier uur, maar ik was na twee al terug. Hier moet je elke dag voluit meedraaien".
Joop Zoetemelk: "Het grote voordeel van een lange rittenkoers is dat alles voor je wordt geregeld. In ruil daarvoor moet je drie dingen doen: rusten, je verzorgen en fietsen. Thuis moet je winkelen, de telefoon opnemen, je kinderen oppikken en zorgen dat je een maat hebt om te trainen. De ideale koerssfeer ontbreekt. Er is te veel afleiding en daar hield ik niet van. Het komt je concentratie niet ten goede".
Dokter Vanmol: "Het effect van de Vuelta is meetbaar. Je mag ervan uitgaan dat veertien dagen elke dag voluit fietsen je rendement met 10 procent doet toenemen. Drie weken zorgt voor 15 procent meer vermogen. De vetverbranding bij competitie is ook hoger dan bij trainingen, want je gaat dieper. Belangrijk is dat je in de Vuelta je spieren het automatisme van het klimmen meegeeft. Zonder dat zal het in Verona niet lukken".
Patrick Lefevere: "Ik ken maar één renner die geen Vuelta nodig heeft voor het WK: Johan Museeuw. Maar dat komt omdat hij de moed, het karakter, de goestig en de overtuiging heeft van er op training hard tegenaan te gaan. Velen haten het alleen fietsen, Museeuw krijgt er een kick van".
Jean-Luc Vandenbroucke: "Rik Verbrugghe weet ondertussen hoe laat het is. Hij is hier al een week weg, maar ik hoor van zijn ploegmaats dat hij moeite moet doen om zich te motiveren om in zijn eentje op de fiets te stappen".
Nu in het nieuws