"Zeuren in de kranten heeft geen zin"

Print
Walter Meeuws wil Lierse-aanvallers scherp houden met verhoogde concurrentie
BR>LIER - Wie tot de grote jongens wil behoren, moet rekening houden met andere normen. Lierse won het geladen burenduel tegen KV Mechelen met 5-1 en kwam daarmee samen met Club Brugge aan de leiding van de competitie. Toch hing geen algemene tevredenheid over het Lisp. Sommigen vonden het spel "niet mooi" en enkele geel-zwarte spitsen hadden moeite met het bankzitten. "De druk is veel groter", stelt ook trainer Walter Meeuws vast. "De buitenwacht verlangt niet alleen resultaten, maar ook mooi voetbal."
Gazet van Antwerpen: Twaalf op vijftien: Lierse is het seizoen voortvarend begonnen. Toch is niemand lyrisch over jullie spel.
Walter Meeuws: Nee, maar dat hoeft ook niet. Ik heb bewust gekozen voor een geleidelijke opbouw. Een voetballer moet niet meteen in topvorm zitten. De prijzen worden verdeeld in de periodes oktober-november en februari-maart. Dan willen we pieken.
Ploegen die verschroeiend aan het seizoen beginnen, maken onvermijdelijk kennis met een weerslag. Wil Lierse zijn hoge ambities waarmaken, dan moet het zo'n inzinking vermijden. Dat is de reden waarom bepaalde spelers nog niet hun normale hoge niveau bereiken.
Het flitsende van vorig seizoen lijkt verdwenen.
Ik vind ook dat we een jaar geleden beter voetbal brachten. Toen startten we de competitie met prachtig spel: de eerste vijf matchen creëerden we meer dan veertig kansen, maar pakten we slechts zes op vijftien. Nu tellen we zes punten meer, dus wat valt er te zeuren? Maar ik voel ook wel dat de verwachtingen gegroeid zijn. Pers en supporters beoordelen ons niet alleen meer op het resultaat: ook de manier waarop is belangrijk geworden.
Trouwens, mooi voetbal: wat is dat? Het hangt er louter van af hoe je het interpreteert. KV Mechelen had zaterdag meer balbezit dan wij, maar het schiep drie, vier kansen tegenover wij acht, negen. Het gaat in deze sport toch om doelgevaar?
Maar toch: die lange ballen naar voor, dat is jullie stijl niet.
Daar hebben we zaterdag bewust voor gekozen. Om succes te boeken, moet je variatie in je spel leggen. Belgische ploegen kunnen zich uitstekend instellen op een bepaald systeem. Dus moet je het af en toe over een andere boeg gooien.
Op deze manier probeerden we de zwakke plekken van KV Mechelen maximaal uit te buiten. Hun twee centrale verdedigers spelen man tegen man, dus moet je ze zoveel mogelijk aan het werk zetten en vermoeien, zodat ze fouten gaan maken. Trouwens, hadden jullie soms gedacht dat we Malinwa zouden wegtikken? Ik vind het een frisse, leuke ploeg om naar te kijken. In hen zie ik het frivole Lierse van vorig seizoen terug.
"Ik vind het niet leuk om mensen teleur te stellen maar ik lig er niet wakker van."
Walter Meeuws
Meer punten, minder spel: Lierse heeft aan rijpheid gewonnen.
Dat klopt. We zijn alleszins veel efficiënter geworden. De ploeg geeft veel minder kansen weg. We scheppen zelf minder gevaar, maar puren daar meer doelpunten uit.
De concurrentie in de aanvalslinie is ook gegroeid. Met Cavens, Spiteri, Huysmans, Van de Weyer, Peelman en Huysegems beschikken we over zes mensen voor twee posities. Die gasten voelen ook wel dat ze bijzonder scherp voor doel moeten zijn. Ze beseffen dat achter hen evenwaardige vervangers klaarstaan.
Hoe gaan ze daarmee om?
Nou, dat is mijn probleem niet. Ik vind het niet leuk om mensen teleur te stellen, maar ik lig er niet wakker van, hoor. Ze bepalen zelf of ze spelen of niet. De prestaties op de mat geven altijd de doorslag. Op training, in de matchen van de reserven en tijdens invalbeurten krijgen ze voldoende kansen om zich te bewijzen. Als ze zich ongelukkig voelen, moeten ze het dààr uiten.
Woorden tellen niet. Gezeur in interviews laten ze beter achterwege. Ze mogen gerust roepen dat ze zich ongelukkig voelen op de bank, daar kan ik mee leven. Ik ben geen dictator.
Maar als ze openlijk medespelers of de technische staf in vraag zouden stellen, grijp ik keihard in. Dan mogen ze naar een andere club uitkijken. Iemand die hier de boel verziekt, kan geen topprestaties meer leveren en kan vertrekken. Maar gelukkig heeft dat probleem zich nog niet gesteld.
Ondermijn je zo hun vertrouwen niet? Toch een belangrijk gegeven voor een aanvaller.
Vertrouwen betekent niets anders dan de wetenschap dat je altijd gedreven moet spelen. Positieve of negatieve energie: het kan me niet schelen: spelers moeten scherp staan. Al de rest is prietpraat.
Nu in het nieuws