"Ideeën hebben is niet genoeg"

Print
Johan Bruyneel zoekt Belgische adjunct maar wil niet bevestigen dat het Dirk De Wolf wordt
BR>LOS CORRALES - Het regent pijpenstelen als Johan Bruyneel voor de start met zijn US Postal-renners vergadert. Normaal zet hij ze buiten ergens samen, nu moeten ze allemaal de mobilhome in. Als haringen in een ton kruipen ze bij mekaar, de chef zet zich op het stuur van de wagen en geeft tekst en uitleg. "Praten met je renners is belangrijk. Toen ik aan deze Vuelta begon, stelde ik vast dat ik bepaalde renners al maanden niet meer had gezien of gehoord", legt Johan uit.
Bruyneel krijgt schitterende punten als sportdirecteur. Dat blijkt onder andere uit de vele voorstellen die hij krijgt. Hij moet maar kiezen en zijn handtekening zetten. Manolo Saiz wil hem vanaf 2001 bij ONCE, er is een grote Italiaanse ploeg die hem voor een complete herstructurering van het bestaande team wil. Lotto heeft met hem gepraat, maar ook US Postal wil na 2000 zijn contract vernieuwen.
De pas verworven faam van Bruyneel heeft veel met de eindzege van Armstrong in de Tour te maken, maar niet alles. "Ik ben me bewust dat ik mijn vingers had kunnen verbranden aan Lance, maar het feit dat ik mijn ploeg meteen vast in de hand had, heeft de anderen overtuigd. Op het moment dat ik het gevaar liep te falen, slaagde ik. Omdat ik overtuigd was van wat ik wilde en ik dat op de renners kon overbrengen", zegt Bruyneel.
"Leiding geven aan renners is gemakkelijk. Tegen renners ben ik echt niet autoritair."
Johan Bruyneel
Bruyneel is geen dromer. Al heeft hij ambitie. "Je moet hem zijn vijf talen horen spreken. Onvoorstelbaar goed doet hij dat. En hij is nog altijd de slimste coureur waar ik ooit mee heb gewerkt. Bovendien is hij correct, joviaal, rustig en een gentleman. Ja, ik zou hem graag in mijn ploeg hebben", tekent Manolo Saiz zijn jonge collega.
Bruyneel lacht. "Misschien dat Manolo denkt en hoopt dat ik hem zal kopiëren, maar dat is niet zo. Als ik dit jaar iets goed heb gedaan, dan is dat wel het feit dat ik een middenweg vond tussen zelf pas renner geweest zijn en de baas spelen. Tegen mijn personeel ben ik harder, maar dat is nodig. Leiding geven aan renners is gemakkelijk. Tegen renners ben ik echt niet autoritair.
Ik heb in de voorbije tien maanden veel geleerd. Eerst was het dit en dat doen en afwachten wat de gevolgen waren. Mijn vorige winter zou ik niet opnieuw willen meemaken. Ik heb toen veel dubbel werk gedaan. Straks zal dat anders zijn. Beredeneerder, planmatiger met veel tijd voor mijn renners."
Waar Bruyneel vooral op kickt, is strategie en tactische spelletjes. De Tour-aanpak van Armstrong was zijn idee. "Maar ideeën hebben is niet genoeg, je hebt soldaten nodig die ze in realiteit omzetten. Lance had ook de Vuelta kunnen winnen bijvoorbeeld, maar dat kreeg ik hem niet aangepraat. Hij doet nu andere dingen: vorige week won hij in de States een mountainbike-koers, op dit moment zit hij op de fietsbeurs in Las Vegas.
Weet je wat ik in mijn vak interessant vind? Dat je evaluaties maakt en dat je via je keuze van renners kan bijsleutelen. Ik sta op het punt Ekimov opnieuw naar US Postal te halen. Ik overtuig graag renners. Van Ekimov zeggen ze dat hij te oud is. Om te winnen, ja, maar niet om een gat dicht te rijden. Hij wordt 34, maar er zijn er weinig die zo lang zo snel kunnen fietsen als hij. Ik heb hem nodig. Voor Lance. Ik ben ook op zoek naar een Belgische adjunct-sportdirecteur", aldus Bruyneel, die niet wil bevestigen dat hij voor die functie aan Dirk De Wolf denkt.
Nu in het nieuws