"Eindelijk zijn we op goeie weg"

Print
Anderlecht, Club en Standard krijgen in Profliga het meest te zeggen
BR>BRUSSEL - De zogenaamde Grote Vijf hebben hun slag thuisgehaald binnen de Profliga. Vijftien van de negentien aanwezige profclubs bleken maandag in grote lijnen bereid hun stemgewicht te baseren op hun rangschikking en toeschouwersaantallen van de laatste vijf jaar. "Eindelijk zetten we een stap in de goede richting", aldus initiatiefnemer Michel Verschueren.
Voor de vergadering van de Profliga verzamelden de Grote Vijf - Anderlecht, Club Brugge, Standard, Genk en Moeskroen - om het strijdplan uit te stippelen. Het motto moest worden: Volgen jullie ons vandaag niet, dan laten we de boel ontploffen. Verschueren: "Als het systeem van het stemgewicht niet was aanvaard, zat alles weer vast. En dan had verder praten geen zin. Dit was een breekpunt."
Antwerp, Beveren, KV Mechelen en Lommel verzetten zich
Op slechts vier clubs maakte het dreigement van Verschueren en co geen indruk. Antwerp, KV Mechelen, Beveren en Lommel stemden tegen. Verschueren: "Met Eddy Wauters ga ik geen duel meer aan. Hij is slim en wijkt nooit van zijn standpunt af. Wij komen nooit meer op dezelfde lijn." De vijftien anderen waren voor. Anderlecht, Club, Moeskroen en Genk (rebel Standard mag nog niet stemmen) onvoorwaardelijk, de elf anderen mits de jeugdwerking (aantal jeugdspelers of aantal jeugdspelers in de eerste ploeg) ook een parameter wordt. Dat lijkt bij de volgende zitting een feit te worden.
Het systeem waarbij Kortrijk in de Profliga evenveel te zeggen heeft als Anderlecht, is dus voorbij. Omdat de grotere clubs meer stemgewicht zullen hebben, zullen zij makkelijker beslissingen kunnen nemen - lees: meer inspraak over geld. Zo hopen zij de kloof met de Europese topclubs wat te dichten. Toch blijven de kleintjes volgens Verschueren niet in de kou staan. De recettes (tv-gelden e.d.) die ze tot nu kregen, mogen ze behouden. Wat er vanaf nu bijkomt, betekent winst voor de groten.
Initiatiefnemer Michel Verschueren: "Ik kom nooit meer op dezelfde lijn met Eddy Wauters." (GvA-foto Ludo Mariën)

Anderlecht - Geel: 8-2


BRUSSEL - Het stemgewicht van de clubs in de Profliga wordt bepaald op basis van de rangschikking (50%) en de toeschouwersaantallen (40%) van de laatste vijf jaar. Straks komt daar de jeugdwerking (10%) bij. Om aan een meerderheid (61,3 stemmen van de 122,4) te komen zijn minstens acht clubs nodig.

Stemmen
1. Anderlecht 9
Club Brugge 9
Standard 9
4. Lierse 8,2
5. Genk 8
6. Lommel 6,4
Moeskroen 6,4
8. Sint-Truiden 6,2
Gent 6,2
Charleroi 6,2
11. Harelbeke 5,6
12. Lokeren 5,4
Aalst 5,4
14. KV Mechelen 5,2
15. Germinal Beerschot 4,8
16. Antwerp 4,4
17. Beveren 3,6
18. RWDM 2,8
19. Westerlo 2,6
Cercle 2,6
21. Geel 1,8
Kortrijk1,8
Oostende 1,8


Nu in het nieuws