Aardworm levert bewijs dat seks noodzakelijk is

Een onooglijke aardworm heeft de wetenschap aangetoond waarom de menselijke soort seks nodig heeft en meteen ook de medische wereld in zijn overtuiging gestijfd, dat zulks niks vandoen heeft met liefde.

BR>De meest gangbare theorie luidt, dat de voortplantingsdaad genetische veranderingen uitschakelt omdat de genen van de twee ouders in elkaar opgaan en de juiste soort een koppeling uitvoert zodat de nakomeling minder beschadigde dragers van de erfelijke eigenschappen zullen erven.

Onderzoekers aan de universiteit van Edinburgh hebben deze mutatietheorie nu nog meer geloofwaardigheid gegeven en publiceerden hun bevindingen vrijdag in Sience.

De wetenschappers "bewerkten" een aardworm, de soort caenorhabditis elegans, die zich aseksueel voortplant, omdat hij zowel sperma als eicel kan aanmaken (maar soms ook een paringspartner kiest). Het "bewerken" hield in dat de worm bloot werd gesteld aan een scheikundig product, dat mutaties in de hand werkt.

Het scheikundig element veroorzaakte mutaties die de geslachtelijke voortplantingsmogelijkheden van de worm aantastten, maar het onderzoeksresultaat gaf aan dat de meeste mutaties de voortplantingsgeschiktheid maar met een klein percentage in het gedrang brachten. "Maar drie of vier procent schadelijke mutaties hadden zware gevolgen", zo dr. Peter Keightley.

"Impliciet betekent zulks dat wormen, en mogelijk ook de hele klasse der zoogdieren, veel meer mutaties meedragen dan we tot nog toe veronderstelden". De conclusie van de Britse wetenschapper luidt dan ook dat het onderzoeksresultaat het idee staaft dat seks nodig is om te vermijden dat zich in het menselijk lichaam in die mate mutaties gaan voordoen dat een bepaalde soort uitsterft.

Nu in het nieuws