NCMV Hamme ziet vestiging van grote supermarkt niet zitten

De middenstandsvereniging NCMV gaat in het verweer tegen de vestiging van Intermarché in de Veldstraat. De plaatselijke afdeling gaf haar gewestelijke en nationale besturen opdracht om de komst van de Franse warenhuisketen met alle middelen te verhinderen. Ze steunt het gemeentebestuur in de strijd tegen het warenhuis.

Wim Onselaere

BR>Volgens NCMV-voorzitter Michel De Geyter heeft Hamme geen nood aan bijkomende supermarkten. "Er is in de gemeente een goed uitgerust handelsapparaat dat zich rond de Markt situeert. Met infrastructuurwerkzaamheden maakt het gemeentebestuur dit centrumgebied aantrekkelijker. Vele handelszaken in de Plezantstraat, Kerkstraat en Hoogstraat investeren in modernere handelsruimten."

Een project met de omvang van de Intermarché-supermarkt is volgens het NCMV totaal onverantwoord in een rustige woonbuurt als de Veldstraat. "Het bijkomend verkeer van kooplustigen en leveranciers zal in deze smalle straat tot een verkeerschaos leiden. Bovendien wordt ze gebruikt door veel fietsers."

Ook commercieel is Intermarché volgens de middenstandsorganisatie onverantwoord. Het NCMV verwijst naar de stagnerende bevolkingsgroei, de daling van het aandeel van voedingskosten in het totale gezinsbudget en het teveel aan plaatselijke voedingswinkels. Een verdere uitbouw van de voedingsdistributie biedt volgens de organisatie geen enkele meerwaarde voor de consument.

"Het Hamse handelscentrum is meer gebaat bij de inplanting van bijkomende, dynamische, gevarieerde en gespecialiseerde handelszaken in het hart van de gemeente. Wij juichen dan ook de vestigingsplannen van diverse kandidaat-investeerders toe."

Het NCMV roept alle lokale middenstanders op om te blijven ijveren voor de leefbaarheid van de gemeente. Goed draaiende winkels verhogen de verkoopcijfers van de omliggende handelszaken. "Daarom blijven wij ons ook verzetten tegen mobiele winkels, en dan vooral de kippenkramen, op de invalswegen," besluit De Geyter.

Nu in het nieuws