Soapsterren kunnen rol niet loslaten

Print
Charlton Heston en Daniel Day-Lewis lijden aan het "bezetenheidssyndroom" en kunnen hun rollen niet meer van hun dagelijks leven onderscheiden. Acteurs van soapseries zijn de voornaamste slachtoffers van deze identiteitscrisis, maar ook acteurs die zich volledig in hun rol willen inleven, krijgen ermee te maken.
BR>Dat is de conclusie van Glenn Wilson en Andy Evans van het Londense Psychiatrisch Instituut. Volgens hen kunnen fictieve alter ego's op den duur de acteurs beheersen. Ze schreven daarover een boek: "Fame: The Psychology of Stardom". "Een van de problemen waar acteurs mee geconfronteerd worden is een identiteitsverwarring. Ze verliezen uit het oog wie ze werkelijk zijn", verklaarde Wilson.
Wilson verwijst naar het geval van Daniel Day-Lewis (bekend van onder andere "In the Name of the Father" en "The last of the Mohicans") die in 1989 Hamlet (naar het werk van William Sheakespeare) speelde. Hij raakte op de planken volledig in de war tussen enerzijds de geest van de vermoorde vader van Hamlet en de geest van zijn eigen vader, Cecil Day-Lewis: "Zijn privé-leven kwam tussen. Hij kon het stuk niet meer verder zetten", verklaarde Wilson.
Ook de gevierde acteur Charlton Heston, bekend van Ben Hur en De Tien Geboden overkwam hetzelfde toen hij op de Londense planken kapitein Queeg speelde in The Caine Mutiny.
Vooral karakteracteurs zijn erop gebrand om het onderscheid tussen het werkelijke en het fictieve leven te vervagen: "Aanvankelijk doen ze dit opzettelijk - zichzelf volledig absorberen. Maar dan loopt het uit de hand", zei Wilson.
Soapsterren hebben het niet alleen moeilijk een onderscheid te maken tussen hun eigen en fictieve persoonlijkheid; ze worden daarbovenop ook nog eens misbruikt en achtervolgd door fans die ook echt geloven dat de acteurs de sterren zijn die ze spelen.
Het "bezetenheidssyndroom" kent al een dodelijke tol. Een Braziliaanse soapacteur vermoorde zijn fictieve vriendin omdat hun relatie op het kleine scherm spaak liep: "Hij vermoordde haar ook daadwerkelijk in het echte leven", verklaarde Wilson.

.

Nu in het nieuws