"Onze verdedigers praten veel te weinig met elkaar"

Print
Doelman Jan Moons beseft dat defensie van Germinal Beerschot nog moet groeien
BR>LOKEREN - Germinal Beerschot heeft zijn eerste puntje op verplaatsing beet. Daarmee is alles gezegd. De Antwerpse fusieclub speelde een behoorlijke eerste helft, maar zakte na rust angstwekkend ver terug. Vooral de verdediging hing bij momenten als los zand aan elkaar. Niet alleen Leekens heeft nog veel werk voor de boeg.
Slechts twee spelers van Germinal Beerschot haalden negentig minuten lang het niveau dat de club voor ogen heeft: Marc Degryse en Jan Moons. "Klopt, in de tweede helft kwamen we totaal niet meer aan voetballen toe. Zowat iedereen speelde onder zijn mogelijkheden", constateerde de doelman.
Hij dacht daarbij ongetwijfeld aan het viertal vlak voor hem. Kovacs verving de geblesseerde Svetlicic op rechtsachter en dat bleek geen gelukkige zet. De Hongaar had vaak geen tegenstander en liep daardoor te zwemmen, terwijl hij meermaals de buitenspelval ophief door achter de defensie te blijven hangen. Geert Brusselers heeft de kwaliteiten om een goede libero te worden, maar beging zaterdag twee slippertjes die Germinal Beerschot bijna noodlottig werden. Rudi Smidts liet zich regelmatig op storend balverlies betrappen, terwijl de kopsterke Marinovic helemaal geen opbouwende inbreng had.
"Lokeren maakte het ons de tweede helft moeilijk door constant de lange bal te gebruiken", verklaarde Rudi Smidts. "Omdat de afstand tussen onze linies steeds groter werd, kwamen we vaak tegen een overmacht te staan, ook omdat de Waaslanders steeds meer volk naar voren stuurden.
Ik geef toe dat de verdediging nog niet op punt staat. Dit seizoen spelen we met een volledig nieuwe defensie en dat vergt aanpassing van iedereen. Bovendien was de trainer voor de zoveelste keer gedwongen achteraan andere namen in te vullen. Week in, week uit met een nieuwe samenstelling spelen, biedt verdedigers niet de zekerheid die ze nodig hebben om uit te blinken. De automatismen ontbreken nog. Een hechte defensie ontstaat niet van vandaag op morgen. Wees gerust, Van der Elst hamert er voortdurend op tijdens de trainingen."
"Week in, week uit met een nieuwe samenstelling spelen, biedt verdedigers niet de zekerheid die ze nodig hebben."
Rudi Smidts
"Trouwens, we bewezen al eerder dat we foutloos kunnen spelen: op Club Brugge, de sterkste ploeg op dit moment, gaven we nauwelijks kansen weg. Ook in de twee thuismatchen klikte het."
Jan Moons had nog een andere verklaring voor het defensieve falen. "Een gebrek aan communicatie. De verdedigers praten nauwelijks met elkaar op het veld, terwijl dat toch een belangrijk aspect van het vak is. Marinovic en Kovacs zeggen niks. Links dekken, man rechts: enkele woorden volstaan soms om gevaar te onderscheppen. Maar dat gebeurt veel te weinig, zodat een aanvaller van de tegenpartij plots volledig vrij kan staan. Ik probeer dat wel bij te sturen, maar het gaat meestal om slechts enkele metertjes.
Brusselers heeft wél de nodige verbale kwaliteiten, maar moet zelf wennen aan zijn nieuwe positie. Soms waant hij zich nog steeds middenvelder en verliest hij de bal. Vandaar die twee schoonheidsfoutjes op het einde van de match. Ja, achteraan is nog heel wat werk aan de winkel", besloot Moons.

.

Nu in het nieuws