"We scoren veel gemakkelijker"

Print
Aanvoerder Eric Van Meir vergelijkt competitiestart van Lierse met vorig seizoen
BR>LIER - Club Brugge, Anderlecht en Westerlo speelden dit weekeinde niet. Zo pakte Lierse zaterdag, door de overdreven ruime maar verdiende 5-1 zege tegen KV Mechelen, de met Club Brugge gedeelde eerste plaats in het klassement. Een leuke opsteker in het vooruitzicht van de eerste Europese confrontatie anno 1999 van donderdag in en tegen Zürich.
Vorig seizoen geraakte Lierse veel minder vlot uit de startblokken. Zes op vijftien was toen de tussenbalans. Nu won het vier keer en verloor het slechts éénmaal, met 0-3 van Anderlecht. Resultaat: twaalf op vijftien. Aanvoerder Eric Van Meir nette zaterdag van op de strafschopstip de openingstreffer. Zijn derde doelpunt van het seizoen, zijn 52ste competitietreffer in eerste nationale. "Ik herinner me mijn eerste doelpunt nog, met Berchem op Seraing. Het werd 0-4", zegt hij.
Van Meir analyseert aan de hand van vijf door ons voorgelegde stellingen de geslaagde competitiestart van de Pallieters.
Stelling 1: Lierse mag, wat het verzamelen van punten betreft, niet mopperen over de start van de campagne 1999-2000.
Eric Van Meir: We zijn tevreden. Maar ik vergelijk de eerste vijf matchen niet graag met die van vorig seizoen. Als je dat wel doet, tellen we nu zes punten meer. Vergelijk de matchen tegen dezelfde tegenstanders, vervang KV Mechelen door Kortrijk, en je merkt dat we dan slechts twee punten meer hebben. Vorig seizoen verloren we in Harelbeke, waar we nu wonnen, en speelden we 0-0 thuis tegen Anderlecht; drie weken geleden werd het 0-3. Het verschil is twee punten in ons voordeel. Er is geen reden om victorie te kraaien.
Stelling 2: Lierse speelde tijdens de eerste vijf competitiewedstrijden lang niet op de top van zijn kunnen.
Eric Van Meir: Ik heb er geen moeite mee dat toe te geven. In elke wedstrijd speelden we tijdens een bepaalde periode heel dominant. Zelfs tegen Anderlecht was dat zo. Alleen kunnen we onze wil nog geen negentig minuten aan de tegenstander opleggen. Er zijn nog te veel momenten waarin we slordig, nonchalant en ongeconcentreerd voetballen. Maar we groeien. Het is leuk vast te stellen dat we niet op de top van onze mogelijkheden spelen maar dat we wel veel punten pakken.
Stelling 3: Lierse scoort gemakkelijk. Veertien goals in vijf matchen, een gemiddelde van bijna drie doelpunten per wedstrijd.
Eric Van Meir: Dat is het grote verschil met vorig seizoen. Ik herinner me de match in Gent: zeker tien kansen, geen goals. Er is meer scherpte voorin, we hebben afwisseling, er zijn veel jongens die kunnen scoren. Wie kansen krijgt in het voetbal en ze niet in doelpunten omzet, krijgt slaag. Die les hebben we geleerd.
Stelling 4: Lierse geeft weinig kansen weg maar hield slechts éénmaal achteraan de nul op het bord: in Harelbeke.
Eric Van Meir: Dat heeft alles met onze manier van spelen te maken. Geen enkele ploeg die op één lijn verdedigt, maakt de match vol zonder één weggegeven kans. Toch lukt het aardig. Hoefkens-Van Meir centraal achteraan: dat klikt al langer. De flankverdedigers Daems en Laeremans voeren hun taken perfect uit. Ze weten wanneer ze naar binnen moeten knijpen. Vergeet niet dat zowel Daems, Laeremans als ikzelf ook heel aanvallend zijn ingesteld. Dan gebeurt het wel eens dat je als ploeg op een counter loopt. Toch valt de schade tot op heden best mee.
Stelling 5: De Lierse-invallers zorgen in elke wedstrijd voor een meerwaarde en maken het verschil.
Eric Van Meir: Dat is de grote sterkte van het huidige Lierse. Vorig seizoen zaten er anciens als Huistra en Serneels op de bank. Goede voetballers, ervaren mensen, maar geen jongens die de kloof maakten. Nu vallen gretige aanvallers als Van de Weyer, Huysmans en vooral Huysegems in. De spitsen die starten, maken de verdedigers van de tegenpartij moe, de jongens die invallen maken de tegenstander af.

.

Nu in het nieuws