Kampioen in wording

Print
Vlaamse Let Romans Vainsteins is klaar voor het WK in Verona
BR>ANDERLECHT- En hier is hij dan, le vainqueur de l'épreuve, Fabio Vainsteins van Ballan. François Demol, organisator van Parijs - Brussel, mag dan al perfect tweetalig zijn, de man ondervond zaterdag behoorlijk veel last om identiteit en team van de winnaar van zijn semi-klassieker correct weer te geven. Romans Vainsteins (Vini Caldirola) mag dan al niet de grote naam zijn waar een organisator van droomt, dat is wellicht maar een kwestie van tijd. Een vedette als Peter Van Petegem won ooit als volslagen onbekende de Scheldeprijs, met de 26-jarige Let gaat het straks allicht dezelfde weg op. Zeg dat Johan Museeuw het gezegd heeft.
Parijs - Brussel
De voormalige wereldkampioen floot bewonderend tussen de tanden als hij het over Romans Vainsteins had. "Een kampioen in wording", aldus de West-Vlaming. "Iemand die binnenkort álles kan winnen, van Milaan - Sanremo tot de Ronde van Lombardije. Voor Vainsteins is dat gewoon een kwestie van tijd."
De man in kwestie was de koning te rijk met Museeuws lofuitingen. "Heeft Johan dat echt gezegd? Gôh, als je idool zoiets over je vertelt... Ongelooflijk is dat. Kijk, ik heb zes jaar in België gewoond en gefietst", klinkt het in behoorlijk Nederlands. "Als junior en belofte was dat. Al die tijd keek ik met grote ogen naar de profs, hoopte ik ooit zelf tussen die mannen aan de slag te kunnen. Mijn bewondering ging vooral uit naar Johan Museeuw, een fantastische renner. De hele tijd hield ik mezelf voor dat ik wilde worden net als hij. Ik ben er nog lang niet, maar het pleziert me te merken dat Johan ook in de gaten heeft dat ik vooruitgang maak als renner."
"Het zal me benieuwen of ik er straks in kan slagen om mee te doen voor de overwinning in een wereldbekerklassieker."
Romans Vainsteins
Wat heet, Romans Vainsteins schreef zaterdag streepje nummer tien bij op de erelijst van 1999. Niet slecht voor iemand die vorig jaar nog voor het bescheiden Kross-Selle Italiaploegje reed. Twee keer ritwinst in de Tirreno - Adriatico, de eindzege in diezelfde rittenkoers slechts misgelopen door een domme wegvergissing, de felbegeerde Grote Prijs van Gippingen binnengehaald: veel tweedejaarsprofs moeten het met een pak minder stellen.
"Of ik mijn keuze tussen rondewerk en klassiekers al heb gemaakt? In 2000 kies ik voluit voor de tweede optie. Het zal me benieuwen of ik er straks in kan slagen om mee te doen voor de overwinning in een wereldbekerklassieker. Voor het zware werk in rittenkoersen heb ik later nog tijd."
Vainsteins viel in de schaduw van het Constant Vanden Stockstadion Antoine Deblonde om de hals. De ondernemer uit Rieme ontfermde zich over de 17-jarige Let, toen die destijds met de nationale ploeg in Oost-Vlaanderen belandde. Zelfs in momenten van euforie vergeet Vainsteins niet hoe en bij wie het destijds allemaal begon. De contacten bleven al die tijd intact, Romans bezorgde Deblonde tickets en een hotelkamer voor het WK in Verona. De titelstrijd is objectief nummer één voor de Let.
"Ik ben in bloedvorm, het wordt nu zaak om dat nog één maand te rekken. Het WK is iets speciaals voor me, omdat het haast in mijn achtertuin wordt betwist. (Vainsteins woont in de buurt van het Gardameer, nvdr.) Om concrete ambities uit te spreken is het nog iets te vroeg, maar ik wil niet onopgemerkt meefietsen, zoveel is zeker."
Wedden dat François Demol er over niet al te lange tijd in slaagt om de naam van de winnaar van de 79ste editie van Parijs - Brussel wél correct uit te spreken?
Parijs-Brussel: 177 deelnemers: 1. Romans VAINSTEINS (Let/Vini Caldirola/Sidermec), de 260,4 km in 5u. 59min. 00sec. (gem.: 42,869km/u); 2. Beat Zberg (Zwi) z.t.; 3. Fabio Baldato (Ita) op 8''; 4. Leon van Bon (Ned) z.t.; 5. Gert Vanderaerden 10''; 6. Arvis Piziks (Let) 11''; 7. Giuliano Figueras (Ita) z.t.; 8. Marco Serpellini (Ita); 9. Mirko Celestino (Ita); 10. Pascal Richard (Zwi); 11. Peter Farazijn; 12. Michael Boogerd (Ned); 13. Dave Bruylandts; 14. Sébastien Demarbaix; 15. Serguei Lelekin (Rus); 16. Maximilian Sciandri (GB); 17. Johan Museeuw; 18. Max van Heeswijk (Ned) 2'59''; 19. Bart Heirewegh 3'03''; 20. Nicola Loda (Ita) z.t.; 21. Frédéric Guesdon (Fra) 3'45''; 22. Oleg Pankov (Oek) 3'50''; 23. Serguei Gontsjar (Oek) z.t.; 24. Eric De Clercq; 25. Alessandro Calzolari (Ita); 26. Steven De Neef; 27. Michael Blaudzun (Den); 28. Jurgen Van Roosbroeck; 29. Hans De Clercq; 30. Nicolaj Bo Larsen (Den); 31. Mauro Gianetti (Zwi); 32. Oleg Grisjkin (Rus); 33. Raivis Belohvosciks (Let); 34. Alessandro Bertolini (Ita); 35. Mindaugas Goncaras (Lit); 36. Cees Jeurissen (Ned); 37. Andrea Tonti (Ita); 38. Erik Zabel (Dui); 39. Pedro Horrillo (Spa); 40. Valerio Tebaldi (Ita); 41. Renger Ypenburg (Ned); 42. Michael van der Wolf (Ned); 43. Karel Vereecke; 44. Wim Vansevenant; 45. Erwin Thijs; 46. Oscar Freire (Spa); 47. Frank Corvers; 48. Jans Koerts (Ned); 49. Wim Feys; 50. Wilfried Peeters; 51. Mario Aerts; 52. Thierry Marichal; 53. Tom Steels; 54. Luca Mazzanti (Ita); 55. Luca Scinto (Ita).

.

Nu in het nieuws