"Ik wil meer voetbal zien"

Georges Leekens beleeft veel plezier aan Lokeren maar beseft dat hem een zware karwei wacht

Steven Tuyls

BR>

LOKEREN -

Op 18 januari 1997 nam Georges Leekens in Lokeren - Moeskroen afscheid van het Belgisch clubvoetbal. 935 dagen, één vreugde en een pak teleurstellingen later heeft Georges Leekens op exact dezelfde plaats opnieuw kennis gemaakt met onze vaderlandse competitie. "De bank is hier wat harder dan bij de nationale ploeg", grapte Leekens na de 1-1 tegen Germinal Beerschot. Naderhand gaf hij toe "onaangenaam verrast" te zijn geweest door het niveau: "Er is veel werk aan de winkel."

Roger Lambrecht, voorzitter van Lokeren, glunderde na afloop. "De eerste helft was slecht, maar na rust heb ik veel vooruitgang bespeurd. Een vakman zoals Georges Leekens er één is, zal de zwakke punten er wel uithalen. En dan wacht mijn club een mooie toekomst."

Georges Leekens lachte bij de woorden van zijn preses. "Er zijn inderdaad nog wat dingetjes voor verbetering vatbaar", zei Leekens. "In de eerste helft ben ik geschrokken van het niveau van mijn ploeg. Een angstig gevoel blokkeerde de spelers. Ze durfden nauwelijks iets te ondernemen en werden vrolijk weggetikt door een technisch sterk Beerschot. Euh, Germinal Beerschot, bedoel ik. Je ziet: ik moet me opnieuw aanpassen aan de Belgische competitie.

We kregen geen poot aan de grond, mijn spelers schoven niet door, zodat we overal een mannetje te kort kwamen. Bovendien werd de zoneverdediging slecht toegepast. Iedereen speelde te ver van zijn mannetje, waardoor we overal de duels verloren.

Tijdens de rust heb ik de tactiek omgegooid. In de tweede periode hebben we degelijk gespeeld. Met Vidarsson als defensieve middenvelder en Nikcevic in de spits liep het veel vlotter. Chris Janssens leunde heel dicht bij de twee spitsen aan. Spijtig dat we niet beter geprofiteerd hebben van de kopduels die hij won. Hadden we daar beter op ingespeeld, dan behoorde een kleine zege tot de mogelijkheden. Maar mooi was het niet. In de toekomst wil ik meer voetbal zien."

De wedstrijd Lokeren - Germinal Beerschot werd gekenmerkt door slechte passes, technische onvolkomenheden, slordige opbouw en positioneel zwak verdedigen. Kortom: het niveau was bedroevend.

"Het was heerlijk opnieuw aan een elftal te werken."

Georges Leekens

"Toch heeft het publiek zich niet tegen de spelers gekeerd", merkte Leekens op. "Dat is een overwinning voor de hele ploeg. Ook ik heb me goed geamuseerd. Omdat beide teams kozen voor een open opstelling, ontstond er veel ruimte voor de spitsen.

Het was heerlijk opnieuw aan een elftal te werken. Veel kon ik nog niet veranderen, maar de komende weken ga ik de mouwen opstropen. Dag in, dag uit met spelers werken om ze beter te maken en klaar te stomen naar de wedstrijd van het weekeinde: prachtig, joh. Dat heb ik de voorbije maanden gemist.

Pas op, als bondscoach beleefde ik ook voldoening aan mijn job. Maar de internationals vertrokken direct na de wedstrijd naar huis. En ik heb het altijd aangenaam gevonden de dag na de wedstrijd te werken aan de tekortkomingen, nabesprekingen te houden en de blessures te bekijken. Daarom heb ik morgen (zondag, nvdr) meteen een training op Daknam ingelast.

(

met een knipoog naar Van der Elst:

) Verder vind ik het altijd plezant om wekelijks een verrassing te bedenken voor de tegenstander. Zelfs al is hun trainer een vriend. Maar Franky en ik hebben toch broederlijk de punten verdeeld. Al had ik liever gewonnen. En hij ook."