C06 S01 Atletiek Munchen

Print
IAAF Grand Prix
BR>MUNCHEN - Gabriela Szabo en Bernard Barmasai wonnen in het Olympisch stadion de finale van de IAAF Grand Prix. Het leverde hen meteen de eindzege in het overall klassement en de bijhorende cheque van 200.000 dollar op.
Szabo blikt terug op een formidabel seizoen met wereldtitel, eindzege in de Golden League en winst in de Grand Prix. De 23-jarige Roemeense ontving dit seizoen als eerste vrouwelijke atlete meer dan één miljoen dollar aan officieel prijzengeld. Nochtans leek het in München even mis te gaan. Szabo was na een trage start in de 3.000 meter op weg naar een eindtijd die niet kon tippen aan de 800 meter van Maria Mutola. Mutola stond in het overall klassement op gelijke hoogte en ingeval van ex-aequo gaf de best gequoteerde prestatie de doorslag. Gelukkig kon Gabi weer eens rekenen op de - onbaatzuchtige? - steun van de Marokkaanse Zahra Ouaziz. Die nam in de laatste ronden het heft in handen en sleurde de vermoeide wereldkampioene met een tijd van 8'43"52 alsnog naar de zege en het grote geld.
Voor Barmasai was de eindzege tegelijkertijd een troost en een revanche. De Keniaan verloor het WK aan zijn landgenoot Koskei en werd in Zürich gediskwalificeerd voor de Golden League. De wereldrecordhouder won in het GP-circuit wel het grootst aantal wedstrijden op de 3.000 meter steeple en schoot in München met een ruime zege en een tijd van 8'06"93 toch één hoofdvogel af.
Twee Belgische atleten kwalificeerden zich voor de finale. Patrick Stevens werd zesde in de 200 meter met een degelijke tijd van 20"34. Mohammed Mourhit zorgde ei zo na voor een stunt in de 3.000 meter. De Europese recordhouder van de 10.000 meter nam het in de Beierse hoofdstad op tegen een leger Kenianen. Twee ronden voor het einde plaatste Mourhit een geweldige versnelling en bij het ingaan van de laatste bocht leek zijn overwinning een feit. Helaas sprintte de Keniaan Benjamin Limo iets sneller - 7'36"32 tegen 7'36"73 - wat onze landgenoot de zege en de daaraan verbonden vijftigduizend dollar kostte.

.

Nu in het nieuws