"Zege blijft gelukkig in de familie"

Serena steekt zus Venus voorbij en is eerste zwarte winnares sinds 41 jaar
BR>NEW YORK - Serena Williams heeft zaterdagnacht de vrouwenfinale van de US Open gewonnen en stapte zo uit de schaduw van de levende legende Althea Gibson. Die won als eerste zwarte vrouw het tornooi in New York. De 17-jarige Amerikaanse diva had zaterdagavond in de finale tegen de een jaar oudere Martina Hingis één uur en 42 minuten nodig om de Zwitserse te verslaan: 6-3 en 7-6.
Serena Williams was haar zus Venus te snel af in de jacht van de familie Williams op een grote titel. Venus was bovendien een dag eerder door Hingis de weg versperd naar een finale tussen de twee zussen. En zo werd Serena de opvolgster van Althea Gibson.
"Het is fantastisch in de voetsporen te treden van zo'n grote speelster", speelde Serena handig in op de sentimenten van de Amerikaanse kleurlingen. Na haar zege was ze emotioneel, maar al vrij snel werd ze weer die koele, zelfverzekerde, bijna arrogante vrouw
"President Clinton wil mij ontmoeten. Wow, dit is geweldig."
Serena Williams
Totdat ze een telefoontje kreeg. Toen straalde ze weer, was ze voor even weer een normaal meisje van 17. "Dat was iemand van het Witte Huis, president Clinton wil mij ontmoeten. Wow, dit is geweldig."
Voor Williams was het haar vierde zege tegen Hingis in zes partijen. In de halve finales had ze de derde Amerikaanse halve finaliste, Lindsay Davenport, uitgeschakeld. Voeg daar Monica Seles bij en Serena kwam op een geweldig palmares uit: in vier dagen tijd won ze van de nummer één, twee en vier van de wereld. Slechts één keer in dit tornooi kwam ze echt dicht bij de nederlaag: in de derde ronde, toen Kim Clijsters een 5-3-bonus in de derde set niet kon afronden.
"Ik was extra gemotiveerd om Hingis te verslaan, nadat ze van mijn zus had gewonnen", zei Serena na haar zege. "Venus was erg down na haar nederlaag, ik heb dit voor haar gedaan. Gelukkig blijft de zege in de familie. Dat is het voornaamste. Bij ons telt alleen het belang van de familie."
Bij een 5-3 voorsprong in de tweede set verspeelde Serena haar eerste twee matchpunten. Hingis won drie games op rij en leek de rollen weer om te draaien. Maar Williams herstelde zich, kwam terug tot 6-6 en leek in de tiebreak over stalen zenuwen te beschikken.
Vannacht kreeg de US Open nog een tweede Amerikaanse winnaar, want de eindstrijd bij de mannen ging tussen Andre Agassi en Todd Martin, die in New York voor het eerst in de finale staat. In drie sets mepte hij de Fransman Cédric Pioline weg (6-4, 6-1, 6-2) in de halve finales. Agassi rekende in vier sets af met Kafelnikov en wordt vandaag alleszins opnieuw nummer één van de wereld.
Mannen, halve finales: Todd Martin (VSt/7) - Cédric Pioline (Fra) 6-4, 6-1, 6-2; Andre Agassi (VSt/2) - Evgeni Kafelnikov (Rus/3) 1-6, 6-3, 6-3, 6-3.
Dubbel, finale: Sebastien Lareau/Alex O'Brien (Can/VSt/11) - Mahesh Bhupathi/Leander Paes (Ind/1) 7-6 (9/7), 6-4.
Junioren enkel, halve finales: Kristian Pless (Den/1) - Dmitri Vlasov (Rus) 6-3, 7-6 (7/1); Jarkko Nieminen (Fin) - Nicolas Mahut (Fra/12) 6-4, 7-5.
Junioren dubbel, finale: Julien Benneteau-Nicolas Mahut (Fra/1) - Tres Davis-Alberto Francis (VSt/4) 6-4, 3-6, 6-1.
Vrouwen, finale: Serena Williams (VSt/7) - Martina Hingis (Zwi/1) 6-3, 7-6 (7/4).
Vrouwen, halve finales: Serena Williams (VSt/7) - Lindsay Davenport (VSt/2) 6-4, 1-6, 6-4; Martina Hingis (Zwi/1) - Venus Williams (VSt/3) 6-1, 4-6, 6-3.
Vrouwen dubbel, halve finale: Serena Williams-Venus Williams (VSt/5) - Mary Pierce-Barbara Schett (Fra/Oos/12) 7-6 (7/2), 6-3
Juniores enkel, halve finale: Nadejda Petrova (Rus/2) - Eleni Danilidou (Gri) 7-6 (7/4), 6-2; Lina Krasnoroutskaia (Rus/6) - Iroda Tulyaganova (Oez/5) 6-4, 3-6, 6-1.
Juniores dubbel, finale: Daniela Bedanova-Iroda Tulyaganova (Tsj/Oez) - Galina Fokina-Lina Krasnoroutskaia (Rus) 6-3, 6-4.

.

Nu in het nieuws