"De supporters hebben het recht te roepen wat ze willen"

Print
Genkse fans willen nu al het vel van Heyligen, de coach bijt van zich af
BR>CHARLEROI - Genk is en blijft een ploeg met twee gezichten. Thuis een TGV, uit een boemel. Ook op Mambour was het weer van dat. Op basis van de kansenverhouding was een puntendeling gerechtvaardigd. Maar met Charleroi won wel de gretigste ploeg. Racing-coach Jos Heyligen heeft het geweten. De vervangingen van Thordur Gudjonsson en Horvath werden hem niet in dank afgenomen. "Heyligen buiten", klonk het uit 3.200 kelen.
Waarom, mag Joost weten. Door de inbreng van Vangronsveld en Caushllari kantelde de partij immers in Genks voordeel. Maar ja, na het tijdperk Anthuenis is het voor zijn opvolger blijkbaar moeilijk hoog te scoren in de populariteitspoll.
"Och, die mensen hebben het recht te scanderen wat ze willen", relativeerde Heyligen de aan zijn adres gerichte gifpijlen. "Ik begrijp dat ze ongeduldig worden. Ze zijn het gewend dat hun ploeg bovenaan meedraait. Wat nu niet het geval is. Maar ik zie wat ik zie. De wissels die ik doorvoerde, deden de match kantelen. Op het einde trokken we het laken naar ons toe en creëerden we een drietal schitterende kansen. Alleen, die werden jammer genoeg verkeken. En dan kregen we nog het deksel op de neus. Dat is het grote verschil met vorig seizoen. Ook toen was het op verplaatsing niet altijd grandioos. Maar de ballen vlogen er wel in, zodat alles met de mantel der liefde bedekt werd."
Een verdedigbare visie. Maar als trainer word je natuurlijk beoordeeld op de resultaten. En die zijn erg matig. Op den duur kan het niet anders of er ontstaat ook druk van binnen uit.
"Je moet alles in zijn context plaatsen", aldus Heyligen. "Acht op vijftien is niet denderend. Maar we hebben vier keer buitenshuis gespeeld en dit is pas de eerste nederlaag. Waarom zou er dan druk moeten zijn? Na amper vijf matchen? Kom nu."
"Ik zoek geen excuses. Er werd niet te best gespeeld."
Jos Heyligen
Maar Heyligen moet toch ook hebben vastgesteld dat de samenhang op Mambour ver te zoeken was. Bovendien kunnen vraagtekens worden gezet achter de inzet van bepaalde spelers. Vooral de internationals haakten af.
"Niet vergeten dat die jongens twee matchen in de benen hebben. Dat ze onder een zware mentale druk hebben gestaan. Dat speelt zeker een rol. Nu goed, excuses zoeken, ligt niet in mijn aard. Doe ik ook nu niet. Over de inzet en de overtuiging klaag ik niet. Alleen werd er niet te best gespeeld. Tja, als er bij ons een paar schakels tussenuit vallen, zakt de hele ploeg weg. Dat is niet nieuw. Iedereen moet op de toppen van de tenen lopen. Anders verliezen we veel van onze waarde. Vooral na rust was het een tijd lang pompen of verzuipen. Al bleven we ook toen vrij makkelijk overeind, Charleroi - onderschat die ploeg niet - kreeg nauwelijks kansen."

.

Nu in het nieuws