Topfavoriet haalt slag thuis

Print
Marc Streel raast naar tweede ticket voor wereldkampioenschap tijdrijden
BR>SINT-NIKLAAS - "Ik ben geen tijdritspecialist." Marc Streel voerde gisteren na afloop van het allereerste Belgisch kampioenschap tijdrijden een verloren strijd. Niet tegen de concurrentie, die vlot overstag ging. Wel tegen het imago dat de Luikenaar naar eigen zeggen tegen wil en dank krijgt opgeplakt. "Als ik in conditie ben, wil het tegen de chrono wel eens vlotten. Maar ik hoor niet bij de beteren van het gild, heb dus maling aan de kritiek die me af en toe te beurt valt."
BK tijdrijden
Marc Streel raasde in de hoofdstad van het Waasland rond met een gemiddelde van bijna 50 kilometer per uur. Een prestatie die bondscoach José De Cauwer niet ontging. De kopman van Jack & Jones vormt dus op 6 oktober een écht Belgisch duo - allebei Waal maar perfect tweetalig - met Rik Verbrugghe als er in het Italiaanse Treviso tegen de klok wordt gefietst. Streels geplande vakantie gaat de koelkast in, het vizier wordt vanaf vandaag richting Italië gericht.
"Als ik de kop nog één maand fris kan houden, kan ik daar iets gaan doen", klonk het vaag. "Concrete ambities? Dat hangt eerst en vooral af van het programma voor de komende weken. Volgende zaterdag de Landenprijs nog, als het aan mij ligt gaat de riem er daarna heel even af. Nu, dat moet ik eerst nog even met de ploegleiding doornemen. Jack & Jones koopt immers niks voor een renner die op het WK misschien tiende eindigt, terwijl hij tijdens de voorbereidingsperiode op die wedstrijd elders misschien makkelijker aan UCI-punten komt. Of de toptien haalbaar is? Dat wordt allicht moeilijk. Renners die uit de Vuelta komen hebben conditioneel meer dan een streepje voor. Ik zal het op mijn eigen manier moeten rooien."
"Zo'n BK is een fraai initiatief, maar waarom wordt zoiets in godsnaam niet in juni georganiseerd?"
Marc Streel
De topfavoriet bracht een flink stuk van de nacht die het BK voorafging op het toilet door. Dat was de man gisteren niet aan te zien. In San Sebastian en Valkenburg liep dat enigszins anders. Streel fietste twee keer bepaald anoniem mee, en kreeg tonnen kritiek over zich heen. "Om optimaal te presteren moet ik een parcours vinden dat me op het lijf is geschreven", luidde het verweer. "In Valkenburg bijvoorbeeld werd ik geveld door de kou, de regen en het parcours dat geen tweehonderd meter rechtdoor liep. Dan spreek ik nog niet over de voornaamste handicap. Ik heb niet de tijd om mezelf volledig op dat WK toe te spitsen. Zo'n Belgisch kampioenschap als dat van vandaag is een fraai initiatief, maar waarom wordt zoiets in godsnaam niet in juni georganiseerd? Dan heb je in het beste geval vier maanden de tijd om jezelf op die éne wedstrijd toe te spitsen. Nu is het aanmodderen, improviseren. Dat zal me niet echt liggen, zeker?"
De Luikenaar schitterde tot dusver bijna uitsluitend in chronoraces van iets minder allooi. Net daarom droomt Streel hardop van deelname aan een eerste Tourtijdrit. "Vorig jaar eindigde ik als tiende in de langste tijdrit van de Giro. Geen voetnoot in de krant kreeg ik. Als ik dan zie hoeveel publiciteit er in de Tour wordt meegepikt... Als een renner daar een schaafwonde heeft is dat wereldnieuws. Ach, Jack & Jones staat op het punt om een eerstedivisieteam te worden. Wordt volgend jaar ook die blanke plek op mijn erelijst ingevuld."

.

Nu in het nieuws