Problemen rond logo EURO 2000

Print
UTRECHT - De ontwerper van het logo voor EURO 2000 in Nederland en België, Bart de Groot uit Utrecht, gaat in een bodemprocedure zijn auteursrecht terugvorderen van de UEFA. Advoaat mr. Considine zegt dat de Europese voetbalunie de afspraken met zijn cliënt niet nakomt. "De Groot heeft nog recht op een bedrag dat meer is dan 1,8 miljoen." Considine heeft de dagvaarding al verstuurd. Behalve de UEFA zijn ook het Zwitserse sportmarketingbureau ISL (dat namens de UEFA de marketing voor het toernooi doet en sponsorcontracten afsluit) en de Stichting Euro 2000 gedagvaard.
BR>Considine heeft diverse pogingen in het werk gesteld om tot een vergelijk komen. Zonder succes. "We hebben diverse keren geprobeerd tot overleg te komen met de UEFA, maar ik kreeg te horen: 'val dood'.De verhoudingen zijn dermate verstoord, dat nakoming van de overeenkomst tussen De Groot en de UEFA eigenlijk niet meer mogelijk is. Daarom eisen we ontbinding van de overeenkomst. De Groot wil nu het auteursrecht op zijn logo terug."
Als de rechter De Groot in het gelijk stelt, heeft dat volgens Considine voor de UEFA desastreuze gevolgen. Hij zegt dat het gaat om een affaire van miljarden. Want dan gaat Considine zogenoemde strafschade eisen: financiële compensatie voor het gelicenseerde logo dat op tal van artikelen en reclame-uitingen wordt gebruikt. Bovendien gaat hij alle winsten opeisen die door het gebruik van het logo zijn gemaakt.
Daarbij gaat het om de opbrengsten uit de merchandising en die uit de lucratieve sponsorcontracten. Considine: "Als we gelijk krijgen, moeten dus alle contracten worden herzien. Daarom zal ISL wel bij de UEFA aan de bel trekken. Onder druk van de sponsors reken ik erop dat de UEFA nog wel met ons gaat praten om tot een oplossing te komen. Want dit is een grote affaire met desastreuze gevolgen. En een bodemprocedure gaat maanden duren."
Komt er toch een rechtszaak, dan gebeurt dit in Rotterdam. Daar zetelt het hoofdkantoor van Euro 2000. De advocaat uit Brielle zou graag in contact komen met de EK-organisatie. Maar Euro 2000 heeft volgens de in auteursrecht gespecialiseerde advocaat van de UEFA een verbod gekregen om met De Groot te praten.
Der Groot vindt dat zijn logo is misbruikt, doordat het werd gebruikt in de mascotte van Euro 2000, Benelucky. Volgens een woordvoerder van de UEFA gaat het De Groot alleen maar om geld. Considine: "Het gaat niet primair om geld. Het gaat echt om nakoming van de overeenkomst, om een paar ton dus. Maar dat is niet mogelijk en dus willen we ontbinding van de overeenkomst. En pas als de rechter De Groots eis toewijst, kunnen we het hard spelen en geld gaan eisen. Maar nogmaals, wij willen het met de UEFA oplossen. Maar daar gedragen ze zich zo arrogant, dat is onvoorstelbaar. De UEFA neemt deze zaak niet serieus, want ze hebben er niet eens een advocaat opgezet."

Tester Zoran Boch gaf geen voldoening


MECHELEN - Zoran Boch, de testspeler die vrijdag met de invallers van KV Mechelen speelde, wordt niet langer gevolgd. De centrale verdediger kan voetballen, maar hij heeft te weinig in huis om goed mee te draaien in de hoogste afdeling.

Euro 2000-duels op zelfde uur


NYON - De beslissende duels voor directe plaatsing voor Euro 2000 of voor de barrageduels worden op 9 oktober gelijktijdig gespeeld, in alle betrokken groepen. Dat maakte de UEFA zaterdag bekend. De maatregel moet competitievervalssing tegengaan.

Schoten fietst naar Torhout


TORHOUT - Zaterdag vertrokken zes bestuurslui van derdeklasser Schoten, waaronder voorzitter Joël Hendrickx en manager Jef Van Gastel om 10u30 met de fiets richting het West-Vlaamse Torhout, waar 's avonds om 19 uur de match Torhout-Schoten stond geprorammeerd. Gevolg van een belofte gedaan vorig seizoen, dat ze de eerste uitmatch van het volgend seizoen met de fiets zouden maken. Helaas voor hen had de kalendermaker de verste verplaatsing, naar de enige West-Vlaamse club uit de reeks, voorzien. Ze waren er tijdig (om 17u15) maar zagen tot overmaat van ramp hun ploeg kurkdroog met 3-0 verliezen. Gelukkig kon voor de terugkeer de fiets in een bestelwagen.

Sevilla met eigen TV-kanaal


SEVILLA - Sevilla wordt de derde Spaanse voetbalclub na Real Madrid en FC Barcelona met een eigen televisiekanaal. De nieuwe zender, Canalsevilla, maakt deel uit van het pakket van de Andaloesische operator Supercable. Een exacte startdatum is nog niet bekend.

Bergkamp met auto naar Firenze


LONDEN - Dennis Bergkamp zal dinsdag toch meedoen in de eerste wedstrijd van Arsenal in de Champions League, uit tegen het Italiaanse Fiorentina. Hij is zondagmiddag vanuit Londen met de auto vertrokken op weg naar Firenze. Afstand: 1500 kilometer, reistijd een kleine twintig uur. Bergkamp overnachtte zondagavond ergens in Frankrijk, waarna hij zich maandagmiddag in Pisa bij zijn ploeggenoten zal voegen die met het vliegtuig gaan.
De Nederlandse spits heeft sinds het WK in 1994 in Amerika vliegangst en moest daardoor vorig seizoen drie wedstrijden missen in het toernooi. Mede daardoor verloor de Londense club veel punten.

Tijani Babandiga opent complex


LAGOS - De Nigeriaanse voetbalinternational Tijani Babangida opent volgende maand een handelscomplex met 260 winkels in zijn geboortestad Kaduna. De kostprijs van het bouwwerk, dat Babangida liet optrekken, wordt geraamd op een miljoen dollar. "Het is het grootste winkelcomplex van mijn vaderland", liet de speler van Ajax Amsterdam weten.

.

Nu in het nieuws