Stefan Everts leert Amerikanen les in eerste reeks

BUDDS CREEK -

Bij het ter perse gaan van deze krant werd in het Amerikaanse Budds Creek nog de tweede reeks van de laatste GP 250cc van het seizoen betwist. De eerste reeks werd van start tot einde gedomineerd door Stefan Everts. De Rotemnaar, die door de speaker omschreven werd als

de snelste piloot op aarde

, liet de Amerikanen Hughes en Windham achter zich. De titelstrijd was na de eerste reeks nog niet beslecht. Frédéric Bolley (pas achtste) zag zijn voorsprong op Pit Beirer (vierde) van 19 tot 14 punten slinken, maar heeft in de tweede reeks genoeg aan een tiende plaats om zijn eerste wereldtitel te pakken.

Jurgen Schrooten

BR>Everts werd bij de start van de eerste reeks op een striemend

boe-geroep

getrakteerd door de Amerikaanse supporters. Een gevolg van een uitspraak die de viervoudige wereldkampioen een tijdje geleden had gedaan. Everts noemde de Yanks immers lafaarden omdat ze zich massaal terugtrokken van deze Grote Prijs. Kevin Windham, de nummer twee in het AMA-kampioenschap achter Greg Albertyn, kreeg een oorverdovend applaus. Hij had deze GP niet echt gepland, maar schreef zich toch in omwille van die uitspraak van Everts. Windham had maar één doel voor ogen: Everts kloppen. Maar daar kwam in die eerste reeks niets van terecht. De Amerikaan kwam op geen enkel moment in de buurt van Everts die de concurrentie op een hoopje reed: kopstart, hoog tempo en geleidelijk aan van de rest wegrijden.

"Een perfecte race, ja", lachte Everts. "Ik pakte meteen de hole-shot, maar wist dat de eerste twintig minuten heel zwaar zouden worden. Beirer, Hughes en de anderen bleven me op de hielen zitten. In die eerste wedstrijdhelft heb ik afgezien. Door de warmte boven de 30 graden) was het fysiek enorm zwaar. Maar na 25 minuten voelde ik me sterker worden en kon ik stilaan een kloof slaan op Hughes en Windham. Een sterke reeks dus, maar de zege is nog niet binnen. Maar ik zit weer boordevol vertrouwen. Bovendien, mijn tweede reeks is meetal beter dan de eerste..."

Over zijn uitspraak over de Amerikanen was Everts duidelijk.

"Het was nooit mijn bedoeling om die gasten zwart te maken. Ik heb enorm veel respect voor hen. Het was niet negatief bedoeld. Ik wilde ze gewoon naar deze Grote Prijs lokken, want ik wilde eens graag tegen hen rijden. Meer niet. Spijtig dat de toeschouwers dat hier verkeerd opnemen. Ik voel constant die vijandigheid van die mensen."

Respect

"Everts blijft een schitterend piloot, hij is één van de grootsten aller tijden", reageerde Kevin Windham. "Toch heb ik nu wat minder respect voor hem. Zoiets zeg je gewoon niet. Ik hoop dat ik in de tweede reeks beter weg kom en dan met hem in de clinch kan gaan. Want over mijn eerste manche ben ik echt niet tevreden."

:

Eerste reeks: 1. Stefan Everts;

2. Ryan Hughes (VSt); 3. Kevin Windham (VSt); 4. Pit Beirer (Dui); 5. Mickael Pichon (Fra); 6. S»bastien Tortelli (Fra); 7. Greg Albertyn (ZAf); 8. Fr»d»ric Bolley (Fra); 9. Brian Jorgensen (Den); 10. Joshua Coppins (NZl); 11. David Vuillemin (Fra); 12. Robbie Reynard (VSt);

13. Marnicq Bervoets;

14. Alessandro Belometti (Ita); 15. Gordon Crockard (Ier).